Zelenski: „Nu avem timp și nici alternative” în fața ofensivei ruse, ajutorul militar trebuie intensificat

0 59

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a solicitat miercuri aliaţilor săi hotărâri care să urgenteze furnizarea de arme şi muniţii, insistând că nu mai este timp de pierdut în faţa armatei lui Putin, transmite agenţia EFE.

 „Trebuie să supravieţuim. Pentru aceasta avem nevoie de decizii concrete, decizii despre arme. Şi ca aceste arme să sosească la timp”, a subliniat Zelenski la o conferinţă de presă în capitala albaneză Tirana, unde a participat la un summit Ucraina-Balcani, scrie Agerpres. Dacă cineva a decis să trimită arme, atunci trebuie să o facă la timp„, a indicat preşedintele ucrainean. „Avem probleme cu aprovizionarea cu muniţii, ceea ce afectează situaţia pe câmpul de luptă”, a atras atenţia Zelenski.

El a mai anunţat la conferinţa de presă că, la jumătatea lunii martie, aşteaptă o vizită a preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru a discuta posibilităţile de consolidare a Ucrainei în acest război. Macron „a spus că există mai multe idei pe care mi le va împărtăşi”, a afirmat Zelenski, fără a dezvolta subiectul.

Preşedintele Macron a sugerat luni posibilitatea ca unele state europene să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a explicat el, în timp ce trupele ruse înaintează în estul Ucrainei, „în dinamică nimic nu poate fi exclus” şi „trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război„. Între timp, principalele ţări care oferă Ucrainei sprijin militar în războiul cu Rusia, inclusiv SUA, Marea Britanie, Germania, Polonia, Cehia, dar şi alte state din UE şi NATO care au reacţionat după declaraţia lui Macron, s-au delimitat de sugestia acestuia şi au dat asigurări că nu intenţionează să trimită trupe combatante pe frontul ucrainean.

În acest timp, pe frontul din estul Ucrainei, după ce a ocupat oraşul fortăreaţă Avdiivka, armata rusă continuă să împingă înapoi trupele ucrainene aflate în criză de muniţii, obosite de doi ani de război şi cu rândurile diminuate de pierderi, despre care duminică Zelenski a spus că au ajuns la circa 31.000 de soldaţi ucraineni ucişi, primul bilanţ oficial al victimelor furnizat de Kiev, declaraţie după care Moscova a spus că „Zelenski minte„. Oficiali americani neprecizaţi au declarat publicaţiei New York Times în august anul trecut că până la acea vreme au murit circa 70.000 de soldaţi ucraineni şi între 100.000 şi 120.000 au fost răniţi.

Preşedintele ucrainean a insistat miercuri că armata sa nu are timp de pierdut în faţa ofensivei ruse, nu-şi poate permite „pauze„, pentru că Rusia „nu se va opri”.

Nu avem timp şi nici alternative. Ne confruntăm cu un asasin. Cu un Hitler numărul doi. Iniţiativa noastră este să triumfăm în faţa lui Putin„, a mai spus Volodimir Zelenski.

El caută intens soluţii pentru aprovizionarea cu muniţii, după ce statele occidentale nu au reuşit până în prezent să ţină pasul cu nevoile armatei ucrainene, mai ales în ce priveşte furnizarea de obuze, iar ajutorul american este în continuare blocat în Congresul de la Washington.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata