Zelenski spune că se va implica personal pentru readucerea în Ucraina a lui Saakașvili

0 23

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că se va implica personal pentru readucerea în Ucraina a fostului președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, după ce acesta a fost arestat și încarcerat în țara sa de origine, relatează Reuters.

Saakașvili a fost arestat, vineri, la doar câteva ore după ce s-a întors în țara sa de origine, într-o încercare de a influența alegerile municipale în favoarea opoziției. El a îndemnat la proteste și la un vot anti-guvern.

„Ca preşedinte al Ucrainei, sunt constant implicat în readucerea în ţară a cetăţenilor ucraineni prin diverse posibilităţi pe care le am. Domnul Saakaşvili este cetăţean ucrainean, aşa că acest lucru i se aplică şi lui”, a spus Zelenski.

Ministerul de Externe al Ucrainei, guvernul şi ambasada sa din Georgia sunt toate implicate în abordarea cazului Saakaşvili, a adăugat Zelenski.

Saakașvili, care a părăsit Georgia după ce și-a încheiat al doilea mandat de președinte, în 2013, a transmis printr-un mesaj video că se află în Batumi și că s-a întors în Georgia înaintea alegerilor locale de sâmbătă. Cu puțin timp înainte să fie arestat, Saakașvili a publicat un clip video pe Facebook în care apare spunând:

Mi-am riscat viața și libertatea ca să mă întorc. Cu toții trebuie să înțelegem ca a vota pentru Partidul Visul Georgian (n. red. – partidul de guvernământ din Georgia) este o semnătură pentru condamnarea la moarte. De aceea, în 2 octombrie, trebuie să mergem toți la vot pentru a salva Georgia, iar în 3 octombrie să ieșim pentru a proteja votul.Vă cer tuturor să mergeți și să votați Mișcarea Națională Unită”, a spus Saakașvili, referindu-se la principalul partid de opoziție, pe care el l-a fondat. 

Saakașvili a fost condamnat în 2018, în lipsă, într-un dosar de abuz de putere, despre care fostul președinte susține că a fost fabricat politic.După plecarea sa din Georgia, Saakașvili s-a refugiat în Ucraina, acolo unde cu susținerea fostului președinte Poroșenko, el a devenit guvernatorul Odesei.

Relațiile s-au stricat, însă, între cei doi, iar Poroșenko i-a retras lui Saakașvili cetățenia ucraineană, fostul președinte georgian devenind în acest fel apatrid. Ulterior, Volodimir Zelenski i-a reacordat lui Saakașvili cetățenia ucraineană.

sursa:digi24

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata