UE pregătește al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
Uniunea Europeană intenţionează să finalizeze un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei până pe 24 februarie, ziua în care se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei. Anunțul a fost făcut joi de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev.
„Până în 24 februarie, exact la un an de la începerea invaziei, ne propunem să instituim al zecelea pachet de sancţiuni”, a anunţat Von der Leyen, potrivit AFP, preluată de Agerpres. „Astăzi Rusia plăteşte un tribut greu, căci sancţiunile noastre îi erodează economia, făcând-o să dea înapoi cu o generaţie”, a afirmat şefa Comisiei Europene, în timp ce Bruxellesul a impus de aproape un an o serie de sancţiuni severe pentru a limita veniturile Moscovei destinate să susţină invazia sa din Ucraina.
Una dintre cele mai semnificative măsuri este plafonarea preţului la exportul de petrol rusesc la nivelul de 60 de dolari. Această limitare stabilită la începutul lunii decembrie de Uniunea Europeană, G7 şi Australia „costă deja Rusia circa 160 milioane de euro pe zi”, a mai arătat şefa Comisiei Europene. La începutul lunii decembrie, UE a instituit de asemenea un embargo la ţiţeiul rusesc transportat pe cale maritimă. Acesta se va extinde de duminică la achiziţionarea de produse petroliere rafinate ruseşti, iar ţările din cadrul G7 vor plafona de asemenea preţul la respectivele produse.
Întrebată, între altele, cu privire la recentele eforturi de combatere a corupţiei în Ucraina, problemă-cheie pentru această ţară aflată în plin război şi pentru aderarea ei viitoare la UE, Ursula von der Leyen a salutat, alături de Vladimir Zelenski, o reacţie „rapidă la nivel politic” pentru ca această luptă să dea „rezultate tangibile”.
„Mă linişteşte faptul să văd că organismele anticorupţie sunt în alertă şi detectează rapid cazurile de corupţie”, a adăugat ea.
Autorităţile ucrainene au efectuat miercuri o serie de percheziţii la reşedinţele unor înalţi foşti şi actuali funcţionari, inclusiv la un cunoscut oligarh, şi la sediile unor administraţii în legătură cu cazuri de corupţie, un flagel care erodează ţara. Aceste descinderi ale poliţiei au survenit la o săptămână după concedierea mai multor înalţi responsabili în urma unui caz de corupţie privind aprovizionarea armatei, primul scandal de această amploare de la începutul invaziei ruse. Summit UE – Ucraina Bruxellesul, al cărui ajutor financiar pentru Kiev este semnificativ de aproape un an, a făcut din lupta împotriva corupţiei un criteriu major dacă Ucraina vrea să spere să adere într-o zi la blocul european. În plus, posibilitatea deturnării ajutorului militar sau financiar acordat pentru efortul de război ucrainean ar fi percepută negativ de SUA şi UE. Vizita delegaţiei executivului european la Kiev se axează, de partea ucraineană, pe aspiraţiile Ucrainei de a impulsiona procesul de aderare la UE, după ce anul trecut a fost recunoscută drept candidat la admitere.