The Washington Post: Moldova – următoarea țintă a lui Putin?
Pe măsură ce Rusia își continuă războiul împotriva Ucrainei, în Europa au crescut temerile că Moscova va pune ochii pe noi ținte. Subiectul a atras atenția editorialiștilor publicației The Washington Post, care se întreabă dacă țara noastră – „micuța fostă republică sovietică Moldova”, ar putea deveni următoarea „victimă” a lui Vladimir Putin.
„Moldova – fără ieșire la mare, nu are nici adâncimea teritorială, nici populația și cu atât mai puțin capacitatea militară, pentru a face față Moscovei. La fel cum Ucraina a provocat furia lui Putin, în speranța de a deveni mai democratică, pluralistă și pro-occidentală, actualul președinte al Moldovei și guvernul său au făcut același lucru, de exemplu, trimițând reprezentanți la forumurile găzduite de Uniunea Europeană și NATO”, notează ziariștii americani.
Integrarea Republicii Moldova în alianțele occidentale reprezintă un obiectiv a cărui realizare va dura o perioadă îndelungată. Cu toate acestea, până și interesul țării noastre față de entitățile europene a reușit să înfurieze Moscova. În acest sens, editorialiștii The Washinhton Post reamintesc recentele declarații ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care a menționat că „Occidentul dorește ca Moldova să devină următoarea Ucraină” – o amenințare destul de serioasă în condițiile actuale.
„Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, este excepțional de fragilă. O fâșie îngustă separatistă a frontierei sale de est, la granița cu Ucraina, a fost ocupată timp de 30 de ani de o garnizoană de trupe rusești, care numără acum aproximativ 1 500. Propaganda rusă și dezinformarea sunt răspândite pe scară largă și adesea folosite pentru a discredita guvernul”.
The Washington Post menționează că, atât timp cât armata Kremlinului este suprasolicitată în Ucraina, dislocarea trupelelor la granița țării noastre și ocuparea Moldovei ar fi un act de pură nebunie. Cu toate acestea, „Putin s-a arătat ca un maestru al prostiei”, se arată în editorial.
„Cu cât mai mult se prelungește actualul impas din Ucraina, cu atât mai tentantă devine Moldova, ca mijloc pentru Kremlin de a-și salva reputația, intrând într-o țară oficial neutră, cu doar 2,6 milioane de oameni. Dacă trupele rusești ar invada-o, Moldovei i-ar fi greu să opună multă rezistență”.
Autorii articolului susțin că Moscova ar putea să destabilizeze situația de la Chișinău și fără implicarea forțelor armate. Pe această cale, ziariștii fac trimitere la mai multe evenimente decisive pentru noi, care au avut loc în ultima perioadă: demisia premierului Natalia Gavrilița, la o zi după ce președintele ucrainean Vladimir Zelenski a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Moldova, declarațiile Maiei Sandu și violarea spațiului aerian al țării de rachete rusești.
Publicația americană menționează că demisia prim-ministrei ar fi rezultatul indirect al campaniei ample de presiune asupra opiniei publice, promovată de forțele pro-ruse din Republica Moldova. Printre cauzele enumerate se numără criza energetică, creșterea inflației, precum și organizarea manifestațiilor cu protestatari plătiți.
Pe final, editorialiștii vin cu ideea că președinta Maia Sandu a reușit să îi aducă țării noastre statul de candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană.
„Statele europene, împreună cu NATO, au contribuit modest la consolidarea armatei Moldovei. Acesta este răspunsul corect la zgomotul produs de sabia Rusiei. Să cedezi în fața intimidărilor unui bătăuș înseamnă să creezi un precedent de agresiune”, conchide editorialul.