Cine este soldatul ucrainean cu țigara în gură, care a fost executat de ruși în pădure

238

Prizonierul de război ucrainean care ar fi fost executat de ruși într-o pădure a fost identificat, anunță o unitate a armatei ucrainene, în cadrul căreia ar fi luptat soldatul.  El era dat dispărut de la începutul lunii februarie pe frontul din Bahmut. Kievul a deschis o anchetă penală cu privire la presupusa execuție prizonierului ucrainean și au fost puse recompense pe capul ucigașilor.

Anunțul privind identificarea soldatului executat a fost făcut de Brigada 30 Mecanizată a armatei ucrainene, care luptă în zona Bahmutului. Soldatul, pe nume Timofei Șadura, ar fi dispărut la începutul lunii februarie. „Ieri a apărut pe rețelele sociale și în mass media o înregistrare video cu împușcarea unui soldat al Forțelor Armate ale Ucrainei, care a fost executat de ocupanții ruși după ce a strigat «Glorie Ucrainei!».

Potrivit datelor preliminare, soldatul împușcat este Timofei Miholaiovici Șadura, din Brigada 30 Mecanizată. Timofei Șadura este dat dispărut din 2 februarie 2023, după ce a luptat în zona orașului Bahmut. În acest moment, trupul soldatului se află în teritoriile temporar ocupate. Confirmarea finală va fi stabilită după ce trupul acestuia va fi returnat și se vor face examinări suplimentare”, a anunțat marți Brigada 30 Mecanizată într-o postare pe Facebook, unde își exprimă condoleanțele pentru familia soldatului.

Ucraina a deschis o anchetă penală Înregistrarea video de 12 secunde, care s-a viralizat rapid pe rețelele sociale, arată aparent un bărbat neînarmat în uniformă ucraineană, stând în picioare într-o groapă în pădure şi fumând o ţigară. Bărbatul exclamă „Slava Ukraini!” („Glorie Ucrainei”) cu o privire calmă, după care este ciuruit de gloanţele trase de mai mulţi trăgători, care nu se văd în imagine. El se prăbuşeşte la pământ, în timp ce gloanţele par să-i lovească corpul.

Bărbatul executat a fost apreciat drept un erou de către ucraineni pe reţelele de socializare, unde mulţi utilizatori au postat „Heroiam Slava” ca răspuns. Recompensă pe capul ucigașilor Un avocat proeminent, Masi Naiem, care a fost rănit anul trecut în luptele din estul Ucrainei, a anunţat o colectă de bani pentru a fi oferită ca recompensă oricărei persoane care îi va identifica pe cei responsabili. El personal a promis 1.000 de dolari, şi – conform Gazeta.ua – anunţului său i-au răspuns mai mulţi cetăţeni, dintre care unii s-au declarat dispuşi să ofere chiar mai mult.

Autorităţile ucrainene nu au precizat unde sau când a avut loc presupusa execuţie. Nici identitatea prizonierului executat nu a fost stabilită, Ministerul Apărării de la Kiev cerând sprijin pentru identificarea acestuia. Preşedintele Volodimir Zelenski, menţionând că înregistrarea a apărut luni, a afirmat că aceasta arată că ocupanţii ruşi ucid cu brutalitate un soldat neînarmat. „Vreau ca noi toţi să răspundem, la unison, la cuvintele sale «Glorie eroului! Glorie eroilor! Glorie Ucrainei! Şi noi îi vom găsi pe criminali!»” a afirmat el. În câteva ore, #GloryToUkraine a devenit unul dintre cele mai populare hashtag-uri de pe Twitter.

„Chiar şi războiul are propriile legi” Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, a declarat pe Telegram că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a înregistrat executarea soldatului ucrainean drept un caz penal, conform unei părţi a Codului Penal referitoare la încălcările legilor şi obiceiurilor războiului. „Chiar şi războiul are propriile legi”, a spus el, adăugând că procurorii de la biroul său vor conduce cazul. „Există reguli de drept internaţional ignorate în mod sistematic de către regimul criminal rusesc.

Dar mai devreme sau mai târziu, va veni şi pedeapsa”, a spus oficialul ucrainean. Bărbatul din înregistrarea video era prizonier de război ucrainean, iar incidentul se înscrie în „politica deliberată de teroare” a Rusiei, a afirmat şeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak. „Uciderea unui prizonier este cea mai recentă crimă de război rusă”, a scris Iermak într-un tweet. „Pentru fiecare astfel de crimă de război va exista răsplată”, adaugă el. Autorităţile ucrainene şi occidentale afirmă că există dovezi privind mii de crime de război comise în Ucraina de când Rusia a invadat-o în februarie 2022. Rusia a negat în repetate rânduri că forţele sale ar fi comis atrocităţi sau că ar fi atacat civili.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și