Rusia e acuzată că foloseşte migraţia pe ruta mediteraneeană ca tactică de „război hibrid”

72

Creşterea valului migrator „pe frontul sudic” al Europei dinspre continentul african face parte dintr-o strategie clară de război hibrid a unităţii Wagner, mercenari aflaţi în solda Rusiei, a susţinut luni ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, potrivit agenţiei EFE.

Mi se pare că la aceste niveluri deja se poate afirma că creşterea exponenţială a fenomenului migrator dinspre coastele africane face parte, într-o măsură deloc de neglijat, dintr-o strategie clară de război hibrid pe care unitatea Wagner, mercenari aflaţi în solda Rusiei, o pun în practică, folosind influenţa lor considerabilă în unele ţări africane”, spune ministrul italian, într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Om de încredere al şefei guvernului de la Roma, Giorgia Meloni, ministrul Guido Crosetto a avertizat „Uniunea Europeană, NATO şi Occidentul” asupra pericolelor de pe flancul sudic al Europei, într-un moment în care guvernul italian se confruntă cu critici serioase asupra modului în care gestionează migraţia clandestină, după două naufragii recente în care au murit cel puţin 79 de migranţi şi alţi zeci sunt daţi dispăruţi.

„Trebuie prevenite decesele în rându migranților”

La fel cum (UE şi NATO) şi-au dat seama că atacurile cibernetice fac parte din confruntarea globală pe care a deschis-o conflictul ucrainean, la fel ar trebui acum să-şi dea seama că frontul de sud al Europei este de asemenea tot mai periculos”, a indicat ministrul italian. „Ar trebui de asemenea să-şi dea seama că migraţia necontrolată şi continuă, suprapusă crizei economice şi sociale, devine o formă de a lovi ţările cele mai expuse, în primul rând Italia, şi opţiunile lor geostrategice, clare şi nete”, a adăugat el.

În acest timp, Comisia Europeană a indicat, luni că trebuie făcut tot posibilul pentru prevenirea deceselor în rândul migranţilor, care vin pe mare către Europa, la o zi după ce o ambarcaţiune cu 47 de migranţi s-a scufundat în largul Libiei, cel puţin 30 dintre ei pierzându-şi viaţa. „Ideea că fiecare viaţă pierdută pe mare este încă o viaţă pierdută în plus faţă de prea multe altele şi că trebuie să facem totul pentru a preveni acest lucru să se întâmple este mereu avută în vedere”, a declarat Dana Spinanţ, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, citată de agenţia ANSA. Însă, a adăugat ea, „Comisia Europeană nu are capacitatea şi nici expertiza de a interveni” în operaţiunile de salvare.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și