De ce există ezitare când vine vorba de a-l declara mort pe Prigojin sau a comenta moartea liderului Wagner?

150

Avionul liderului Wagner, Evgheni Prigojin, s-a prăbușit miercuri într-un posibil asasinat politic, după eșuata sa rebeliune armată din iunie, însă a existat îndoială sau ezitare de a declara că omul de afaceri chiar ar putea fi mort. Inclusiv UE, în prima sa reacție, a fost precaută în comentarii, mai ales că la aproape 24 de ore de la „accidentul aviatic” Kremlinul nu a spus nimic despre incident. Asta, spune jurnalistul Andrew Roth de la The Guardian, și pentru că în 2019 Evgheni Prigojin a fost raportat, pentru scurt timp, ca mort după ce un avion An-72 s-a prăbușit în Congo.

Astfel, notează Roth, teoriile alternative sunt alimentate de incidentul din 2019. Ambasada a declarat că doi ruși se aflau la bordul avionului, care transporta și membri ai personalului prezidențial al Republicii Democratice Congo. Prigojin a fost declarat mort, doar pentru a reapărea trei zile mai târziu.

„Există un mare avertisment față de raportarea timpurie”, a scris Keir Giles, consultant în cadrul programului Rusia și Eurasia de la Chatham House. „S-a anunțat că la bord se afla un pasager pe nume Evgheni Prigojin. Dar se știe, de asemenea, că mai multe persoane și-au schimbat numele în Evgheni Prigojin, ca parte a eforturilor sale de a-și ascunde călătoriile. Așa că până nu știm cu certitudine că este Prigojinul potrivit, să nu fim surprinși dacă va apărea în scurt timp într-un nou videoclip din Africa.”

Nu în ultimul rând, amintim prima reacție a UE, prin vocea purtătorului de cuvânt pentru afaceri externe și politica de securitate al Comisiei Europene, Peter Stano, care a spus că „a văzut știrea despre prăbușirea avionului în care se presupune că a murit Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, alături de membrii anturajului său și membrii echipajului”.

„Dar din nou, la fel ca multe alte lucruri din Rusia, acest lucru este foarte greu de verificat pentru noi și, prin urmare, nu este cazul ca noi să comentăm”, a adăugat Stano.

Perucile și multitudinea pașapoartelor lui Prigojin, la baza conspirațiilor

După ce Prigojin și-a lansat revolta militară eșuată împotriva Kremlinului în iunie, pe internet au apărut documente din anchetă găsite de investigatorii ruși în casa liderului Wagner. Prigojin avea mai multe pașapoarte posibil pentru dublurile sale care au călătorit în numele său. Au fost, de asemenea, fotografii cu Prigojin purtând diverse deghizări.

Personalitatea lui Prigojin, ca agent al haosului și de trol media, a servit doar ca bază pentru teoriile conspirației: nu este totul prea convenabil?

Fontanka a raportat joi că trupul lui Prigojin ar fi fost prea desfigurat de accident, carbonizat la propriu de incendiul care a urmat, pentru a fi identificat prin metode normale.

Însă RBC, cel mai mare canal financiar din Rusia, citează o sursă care afirmă că Prigojin a putut fi identificat datorită unei trăsături specifice de la mâna stângă, unde îi lipsește vârful unui deget. Prigojin și-a pierdut vârful degetului în timp ce a fost încarcerat într-o colonie penală în timpul tinereții sale. Potrivit aceleiași surse, și locotenentul lui Prigojin, Dmitri Utkin, ar fi fost identificat.

„Și pentru a dispărea pentru totdeauna, după ce a luat unul dintre numeroasele sale pașapoarte de rezervă, un avion ars este o modalitate bună de a face acest lucru”, a scris un om de știință politic rus pe rețelele de socializare. „Ciorile nu vor aduna oasele, rămășițele sunt în cenușă, urma s-a pierdut.”

Canalele de Telegram apropiate grupului Wagner au declarat rapid că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer trasă de armata rusă. Tsargrad, o agenție de presă conservatoare, a declarat că avionul lui Prigojin ar fi putut fi aruncat în aer de un dispozitiv aflat la bord, ceea ce ar lărgi numărul suspecților care ar fi putut fi în spatele prăbușirii avionului.

Alexei Venediktov, fostul șef al postului de radio Echo of Moscow, a scris că, deși Prigojin ar fi fost ușor de observat intrând pe aeroportul Vnukovo-3, ar fi putut să schimbe avionul cu care a decolat miercuri în ultima secundă.

El a postat, de asemenea, un sondaj care a arătat că aproape 60% dintre cititori credeau că avionul lui Prigojin a fost fie doborât, fie aruncat în aer de un dispozitiv de la bord, iar 17% au crezut că și-a înscenat propria moarte. Doar 1% credeau că prăbușirea avionului a fost un accident.

Cei care par cei mai convinși de moartea lui Prigojin sunt propriii săi aliați și unele dintre canalele media asociate cu grupul de mercenari.

„Prigojin a murit ca urmare a acțiunilor trădătorilor Rusiei”, a scris Grey Zone, un canal apropiat de Wagner. „Dar chiar și în iad, el va fi cel mai bun! Slavă Rusiei!”

Reuters notează că presupusa moarte a lui Evgheni Prigojin îl face pe președintele rus Vladimir Putin mai puternic pe termen scurt, înlăturând o figură puternică care îi sfidase autoritatea și amenințase să-l facă să pară slab.

Dar l-ar lipsi totodată de un jucător puternic și perspicace, care și-a dovedit utilitatea față de Kremlin, trimițându-și luptătorii în unele dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului din Ucraina și promovând interesele rusești în Africa.

Nu a apărut nicio dovadă care să susțină credința larg răspândită că Prigojin a fost ucis ca un act de răzbunare pentru că a organizat rebeliunea de la sfârșitul lunii iunie – o presupunere despre care analiștii spun că s-ar putea de fapt să se potrivească scopului lui Putin.

„Oricare ar fi motivele prăbușirii avionului, toată lumea îl va vedea ca pe un act de răzbunare, iar Kremlinul nu va interveni în mod special în acest lucru”, a declarat Tatiana Stanovaia, fondatoarea companiei de consultanță R.Politik.

„Din punctul de vedere al lui Putin, precum și al multora din cadrul forțelor de securitate și armată, moartea lui Prigojin ar trebui să fie o lecție pentru orice potențial adepți ai acestuia”.

Moartea lui Prigojin nu este fără costuri pentru Putin

Moartea lui Prigojin, dacă este confirmată, nu este fără costuri pentru Putin.

Analiştii au spus că aceasta deschide perspectiva unei lupte dezordonate pentru controlul imensului imperiu Wagner și o posibilă divizare între cei dispuși să se integreze cu ministerul apărării și o facțiune ultranaționalistă, care își dezvăluie deja furia pe canalele de socializare.

„Cred că este posibil ca, în multe privințe, să devină un fel de mediu „Game of Thrones” sau „Sopranos”, fără cap, în care avem facțiuni mai mici concurente și fragmente mai mici ale Wagner”, a declarat Andrew Borene, director executiv al firmei de informații privind amenințările Flashpoint și un fost oficial al serviciilor de informații din SUA.

„Pe termen lung, cred că este o pierdere strategică (pentru Rusia)”, a spus el.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și