CURĂRARU: Ziua de 9 mai a fost de fiecare dată utilizată ca o modalitate de a promova dezbinarea în societate

43

Data de 9 mai, ar putea fi și în acest an în Republica Moldova, în opinia unor analiști, un instrument de a promova dezbinarea în societate. Expertul în securitate, Andrei Curăraru atenționează, în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău realizat de Mihaela Dicusar asupra unor riscuri și provocări care ar putea avea loc în această zi când în Rep. Moldova va fi celebrată Ziua Europei și vor fi comemorate victimele celui de-al doilea război mondial, acest al doilea eveniment pentru o parte a populației însemnând Ziua Victoriei.

Radio Chișinău: Dle Curăraru, să ne spuneți la ce riscuri să ne așteptăm de 9 mai și cum trebuie să reacționeze autoritățile în această privință?

Andrei Curăraru: Trebuie să înțelegem că ziua de 9 mai a fost de fiecare dată utilizată ca o modalitate de a promova dezbinarea în societate. Am văzut de fiecare dată oameni în mulțime care încercau să fie mai agresivi. Știm și despre legea cu privire la panglica bicoloră care poate fi interpretată ca susținere a războiului din Ucraina. Am văzut și ce a spus domnul Cernăuțeanu în legătură cu acest simbol, care, după mine, trebuie evitat. Noi avem simboluri naționale pe care le putem utiliza mai eficient. Nu trebuie să excludem factorul transnistrean. Vedem că acolo nu va fi o manifestație publică, dar având în vedere contextul și frecvența acelor fake-uri pe care le lansează în legătură cu potențiale sau așa-numite atacuri cu dronă, am putea să avem ceva foarte similar. În afară de aceasta, înțelegem că și în contextul inaugurării lui Putin pe 7 mai, dar și în contextul operațiunilor pe care le realizează Ucraina în Crimeea am putea avea o agravare a situației pe front și dintr-o parte și din alta. Trebuie să rămânem vigilenți și să nu ne dăm provocați la anumite acțiuni, mai ales violente.

Radio Chișinău: Ce trebuie să facă autoritățile și primele persoane în stat, astfel încât să nu fie divizată societatea în această zi?

Andrei Curăraru: „Eu cred că trebuie să înțelegem cu toți că cele două sărbători care coincid, ele coincid dintr-un motiv clar. UE a fost creată pentru a evita războiul pe continentul european și pentru a reconstrui Europa după distrugerile provocate de cel de-al doilea Război Mondial. Avem foarte puțini veterani rămași, trebuie să-i onorăm în această zi, dar trebuie să înțeleg că și viitorul nostru, și parcursul european inițiat de Rep. Moldova este și el despre pace. Un mesaj de pace de 9 mai ar aduce, după mine, împreună și o parte a societății, și cealaltă”. 

Audio, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și