ANALIZĂ Care este rolul Rusiei în criza europeană a gazelor

427

Europa se confruntă cu o criză prelungită a gazelor naturale, care a fost provocată de redresarea economiilor după blocajul generat de pandemia de COVID-19, dar și de nivelul scăzut al gazului stocat în depozitele europene, grație iernii de anul trecut. Prețurile gazelor naturale au crescut foarte mult în ultimele luni, iar cele mai recente mutări ale Rusiei dovedesc că Europa rămâne în continuare, indiferent de declarațiile liderilor politici de la Bruxelles, dependentă de gazul rusesc, potrivit unei analize Euronews

După ce președintele rus Vladimir Putin a indicat săptămâna trecută, pe data de 6 octombrie, că Rusia este pregătită să atenueze criza energetică a Europei și să stabilizeze piețele globale de energie, piețele au recepționat mesajul în mod pozitiv, iar prețurile la gazele naturale au scăzut la finalul zilei, după ce crescuseră inițial la începutul sesiunilor de tranzacționare piața futures europeană.

UE este dependentă de gazul rusesc

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze către Uniunea Europeană, care depinde din ce în ce mai mult de importurile de gaze naturale.

Acuzată de 40 de eurodeputați că nu dă curs comenzilor suplimentare de gaze și nu satisface total cererea de gaze de pe piața europeană, tocmai pentru a putea controla voit preţul, Rusia a declarat că și-a îndeplinit contractele pe termen lung. Însă experții în energie s-au întrebat de ce Moscova nu a profitat de prețurile crescute de pe piața europeană pentru a tranzacționa mai multă cantitate de gaz.

„Livrările de gaze ale companiei Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze din Rusia în Europa prin conducte, sunt la un ritm normal. Din câte știm, au respectat toate angajamentele contractuale”, a declarat săptămâna trecută pentru Euronews, Dennis Hesseling, șeful departamentului pentru infrastructură, gaze și comerț cu amănuntul în cadrul Agenției Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei.

Acesta a mai subliniat că, în mod normal, exportatorii de gaze pun la dispoziție o cantitate mai mare de gaz pentru a diminua creșterea prețurilor.

„V-ați aștepta ca părțile să reacționeze la semnale privind prețul în raport cu oferta. În trecut, am văzut că Gazprom a reacționat la oportunitățile de pe piața europeană. Însă asta nu se întâmplă acum și nu știm care este cauza”, a mai precizat Dennis Hesseling.

Unii politicieni și experți europeni sunt îngrijorați de faptul că Rusia încearcă să facă presiuni asupra autorităților de reglementare din UE pentru a aproba noua conductă Nord Stream 2. La rândul lor, alți experți susțin că Rusia nu are suficient gaz de rezervă și încearcă să-și umple propriul depozit înainte de începerea iernii.

Gazul natural este principala sursă de energie pentru încălzirea locuințelor din UE și, prin urmare, este supus unei cereri mult mai mari pe timp de iarnă.

În prezent, volumul de stocare a gazelor naturale în Europa este mult mai scăzut decât anul trecut. Anul acesta este la un nivel de aproximativ 76% din capacitatea totală de stocare, față de nivelul de 95%, cât era în 2020, potrivit Gas Infrastructure Europe.

Percepția europeană asupra gazului depinde de livrarea suplimentară a gazelor din Rusia către Europa 

Vladimir Putin a susținut săptămâna trecută că Rusia este un „furnizor de încredere” pentru Europa, care „își îndeplinește integral obligațiile”, sugerând în același timp că Rusia ar putea livra o cantitate suplimentară de gaze către Europa. De altfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că este posibil să fie furnizat mai mult gaz natural către UE prin conductele de gaz existente.

Citește toată analiza AICI. 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și