Armata americană trimite o echipă cibernetică pentru a „vâna” inamicii unui aliat NATO de lângă Rusia

0 93

Armata americane a efectuat recent o „operațiune defensivă de vânătoare” în Lituania, membră a NATO, pe fondul tensiunilor sporite legate de războiul actual al Rusiei în Ucraina, a declarat pentru Newsweek Comandamentul cibernetic al SUA (CYBERCOM).

Într-un comunicat, CYBERCOM a precizat că este a doua astfel de desfășurare din luna mai încoace și a avut loc pe parcursul mai multor luni în coordonare cu Forța Națională pentru Misiune Cibernetică (CNMF), alături de omologi din cadrul Ministerului lituanian de Interne.

„Echipele au analizat rețelele cheie, identificate și prioritizate de partener, în căutarea unor dovezi privind activitate cibernetică rău intenționată, identificând în același timp vulnerabilitățile”, se arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al CNMF a declarat pentru Newsweek că „misiunea principală a forței cibernetice de elită este de a apăra națiunea în și prin intermediul spațiului cibernetic, oprind, perturbând și/sau crescând costurile adversarilor care încearcă să intervină în procesele noastre democratice, să ne fure proprietatea intelectuală sau să ne atace infrastructura critică”.

„Operațiunile Defend Forward Operations se desfășoară deoarece adversarii execută în mod curent operațiuni împotriva vecinilor lor. Atâta timp cât adversarii îi vizează pe partenerii noștri, și dacă acei parteneri ne invită, vom merge acolo și vom vâna”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNMF. ”

„Operăm împreună în spațiul cibernetic pentru a învăța unii de la alții și pentru a face schimb de informații despre amenințări, ceea ce ajută la întărirea/îmbunătățirea securității rețelelor de care depind SUA și aliații noștri”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Printre națiunile în care CNMF a fost desfășurată în Europa de Est se numără Albania, Croația, Estonia, Letonia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Ucraina, care a acuzat Rusia de organizarea unei campanii de război cibernetic în paralel cu atacul său cinetic împotriva națiunii vecine.

În timp ce o serie de țări, inclusiv Statele Unite, au acuzat Rusia de activități maligne în domeniul digital, anxietatea legată de potențialele vulnerabilități din acest domeniu a crescut considerabil de la izbucnirea conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata