Sancţiunile „masive” cu care liderii europeni ameninţă Rusia dacă preşedintele Vladimir Putin nu acceptă încetarea focului în Ucraina au în faţă obstacole majore şi necesită sprijinul SUA pentru ca acest demers să reuşească, remarcă oficialii şi diplomaţii, potrivit Agerpres.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz, premierul britanic Keir Starmer şi cel polonez, Donald Tusk au declarat sâmbătă la Kiev că Rusia va fi lovită de o nouă serie de sancţiuni, de data aceasta dureroase, dacă începând de luni, 12 mai, nu acceptă necondiţionat o încetare a focului în Ucraina pentru o perioadă de 30 de zile.

Dar acest ultimatum nu l-a înduplecat pe preşedintele rus Vladimir Putin, care a transmis prin purtătorul său de cuvânt că „nu se poate discuta cu Rusia în acest mod” şi a cerut discuţii directe cu Ucraina la Istanbul pe 15 mai. Preşedintele american Donald Trump s-a declarat de acord cu acest apel al lui Putin, subminând astfel încercările europenilor care doreau să arate că Trump este alături de ei în ameninţarea transmisă Moscovei.

Totuşi, cancelarul german, Friedrich Merz, a insistat marţi că dacă săptămâna aceasta nu observă progrese în direcţia unei încetări a focului în Ucraina, atunci UE va avansa către impunerea unor noi sancţiuni Rusiei şi care vor ţinti sectorul energetic şi piaţa financiară.

Citește mai mult AICI

 

Share.
Exit mobile version