Basmul despre o Europă în destrămare, haos și colaps – Partea II

0 130

„Regatul se află în pericol”

A fost odată ca niciodată, într-un regat foarte, foarte îndepărtat un dragon care ținea întreaga populație ostatică, otrăvindu-i cu respirația sa toxică. Oamenii regatului au uitat de tot ce era mai important: valori, decență, amintiri. Dragonul i-a făcut pe oameni să creadă că sunt fericiți. Un prinț viteaz nu a cedat în fața dragonului. Oamenii lui erau imuni împotriva exhalărilor veninoase ale dragonului. În timp ce dragonul și slujitorii săi au încercat în mod repetat să-l învingă pe prinț, el a reușit să se apere și să elibereze întregul regat.

Dezinformarea este o formă de poveste. Provocarea pentru un mincinos este de a face minciuna atractivă și plauzibilă, pentru a face publicul vizat să se implice. Cea mai mare parte a dezinformării pro-Kremlin se reduce la un număr mic de narațiuni, parcele cu o similitudine puternică cu basmul de mai sus.

În partea I am analizat premisa poveștii pro-Kremlin. În acest articol vom urmări scena bătăliei dintre protagoniștii basmului Kremlinului.

Colapsul iminent

Atunci când presa pro-Kremlin narează o poveste, aceasta întotdeanuna are un element de apocalipsă. Criza migrației, șomajul, pandemia de coronavirus, exercițiile militare NATO – toate se potrivesc unei narațiuni privind un colaps iminent.

Orice societate se confruntă în mod regulat cu provocări. Un exemplu recent este epidemia de COVID-19 – o criză pentru care nici Uniunea Europeană, nici statele sale membre, Rusia, China și instituțiile internaționale, nimeni a fost pregătit pentru ea. Pandemia a luat lumea prin surprindere și este evident că majoritatea actorilor naționali și internaționali ar fi putut acționa mai bine, mai eficient. Ar fi putut UE sau oricare alt stat să gestioneze criza în mod diferit? Desigur.

În punctele de informare pro-Kremlin, epidemia de COVID-19 a fost descrisă ca sfârșitul Schengen, căderea Uniunii Europene, prăbușirea ideologiei liberale, a proiectului globalist, a conceptului de democrație. Potrivit postului național rus de televiziune Pervîi Kanal, democrațiile sunt incapabile să combată pandemia.

Criza migrației din perioada 2015-2016 a constituit, fără îndoială, o provocare serioasă pentru UE și statele membre. Identificarea unui adăpost și oferirea protecției pentru sute de mii de refugiați a fost complicată. Presa pro-Kremlin a descris situația ca fiind un colaps total, poate chiar începutul unui război.

Un Regat, departe, departe

Darya Aslamova, corespondentul Komsomolskaya Pravda, a vizitat o țară scandinavă și a văzut oroarea: o țară europeană cunoscută întotdeauna ca un simbol al liniștei și progresului, s-a supus cu calm în labele migranților islamici.

Această premisă nu are, desigur, nimic de-a face cu lumea reală, dar funcționează foarte bine pentru a povesti despre un colaps în Europa, în acest caz – Suedia. Problemele sociale, prezente în majoritatea țărilor, sunt prezentate ca dovadă a unui stat care a încetat să funcționeze. Povestea este atrăgătoare. Komsomolskaya Pravda, cel mai mare cotidian din Rusia și printre cele mai mari 20 din Europa, are audiența sa în Rusia. Povestea despre o Europă în destrămare și haos este liniștitoare pentru cititorii din Rusia: „Cel puțin nu o ducem atât de rău”!

Epidemia de COVID-19 este folosită într-un mod similar: dovedește invaliditatea societății democratice, a societății deschise. Mai multe cazuri din baza de date de dezinformare EUvsDisinfo sugerează un colaps iminent, continuu sau final al UE și al instituțiilor sale. Nu există nicio îndoială că pandemia a provocat tragedii și suferințe în rândul cetățenilor europeni, iar criza a scos la iveală deficiențele sistemului UE de răspuns la crize. Cu toate acestea, cetățenii și instituțiile au răspuns în mod transparent și solidar în scurt timp.

Crearea unei imagini a unei societăți în flăcări, a criminalității scăpate de sub control și a politicienilor incompetenți este o modalitate eficientă de a crea relații cu publicul. Punctele de informare oferă povești coerente și oferă răspunsuri ușoare – nu aveți încredere în autoritățile și instituțiile alese, în schimb – priviți pentru inspirație la un lider puternic și în vârstă, capabil să aibă grijă de unul singur de securitatea și prosperitatea poveștilor…

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata