Bellingcat: Jurnalistul Dmitri Bîkov a fost otrăvit de ofițerii FSB care au încercat să-l omoare pe Navalnîi

0 162

Scriitorul și jurnalistul Dmitri Bîkov a fost otrăvit de aceiași ofițeri FSB care au participat la tentativa de asasinat asupra lui Alexei Navalnîi, potrivit unei investigații comune a The Insider și Bellingcat.

Ofițerii FSB, Vladimir Paniaev și Valeriu Sukharev, precum și Ivan Osipov de la Institutul de Cercetare FSB-2 au participat la supravegherea lui Bîkov și otrăvirea acestuia.

Ofițerii FSB au început să-l însoțească pe Bîkov în călătoriile sale în mai 2018 și au făcut acest lucru în timpul a opt călătorii. Soția lui Bîkov, Ekaterina Kevkhishvili, a observat cam în același timp că un bărbat cu binoclu urmărea cuplul din casa de vizavi.

În penultima călătorie înainte de otrăvire, pe 13 aprilie 2019, când Bîkov a zburat la Novosibirsk pentru „Dictatorul total”, el și soția sa s-au cazat la Hotelul Domina. În august 2020, Alexei Navalnîi trebuia să stea în acest hotel, dar colega sa Maria Pevchikh a observat acolo oameni care o urmăreaseră anterior. În seara de 12 aprilie, Paniaev și Osipov au sosit la Novosibirsk.

Anchetatorii sugerează că otrăvitorii au pus otravă pe hainele lui Bîkov când el și soția lui nu erau la hotel.

Pe 15 aprilie, Bîkov a zburat la Ekaterinburg. Primele simptome de otrăvire au apărut la aeroport, unde scriitorul aștepta un zbor spre Ufa – la aproximativ două ore și jumătate după ce s-a îmbrăcat. Aproximativ aceeași perioadă de timp a trecut în cazul lui Navalnîi și aproximativ trei ore – când prima dată a fost otrăvit opoziționistul Vladimir Kara-Murza.

O serie de simptome similare în otrăvirile lui Navalnîi și Bîkov indică faptul că otrava fosforoorganică nerv-paralitică a fost, de asemenea, folosită împotriva scriitorului.

La începutul anului 2019, Bîkov a fost denunțat pe scară largă în cadrul unui articol penal despre reabilitarea nazismului din cauza performanței sale la „Dilettante Readings” din Sankt Petersburg. Bîkov a declarat la conferință că va scrie o carte despre comandantul suprem al Armatei ruse de eliberare, generalul Andrei Vlasov, și a explicat nepopularitatea lui Hitler în rândul societății generale sovietice în timpul războiului prin faptul că naziștii duceau genocidul evreilor.

Anterior Bellingcat și The Insider au dovedit implicarea otrăvitorilor Navalnîi în tentativele de asasinat asupra politicienilor Kara-Murza și Nikita Isaeev, activistului Lezgin Ruslan Magomedragimov și jurnalistului de la Nalchik Timur Kuashev.

Sursa: graniru.org

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata