Camera cu ecou a lui Putin: două scenarii despre mașinăria de război de la Kremlin

103

Sistemul informațional distorsionat care s-a format în jurul lui Vladimir Putin aduce cu efectul camerei cu ecou specific rețelelor sociale doar că acesta are loc în realitate, cu consecințe catastrofale, la nivelul unui război pe scară largă, scrie Vitali Nadurak, doctor în filosofie, profesor la King Danylo University (Ucraina).

În decembrie, WSJ a publicat o investigație legată de modul în care ajung informațiile de pe front la liderul de la Kremlin: comandanții din prima linie raportează Serviciului Federal de Securitate, sau FSB, succesorul KGB-ului – FSB întocmește pe baza lor rapoarte pentru experții din Consiliul de Securitate, iar acestea ajung la secretarului Consiliului, Nikolai Patrușev, care apoi i le transmite lui Putin.

Platformele sociale creează un mediu similar ecoului dintr-o cameră goală atunci când, pe de o parte, fac sugestii în funcție de tiparul intereselor și, pe de altă parte, oferă posibilitatea de a alege surse și persoane cu aceleași preferințe și concepții.

Riscul este amplificarea informațiilor preferate sau care primesc un răspuns favorabil, și chiar să fie aprobate idei/convingeri îndoielnice, iar toate astea doar întăresc convingerea inițială asupra adevărului lor.

În cazul lui Vladimir Putin acest mediu distorsionat s-a format în realitate, dând naștere unei concepții asupra lumii ce l-a împins să declanșeze războiul din Ucraina, notează Nadurak.

În cadrul mitologiei care a prins contur în acest fel, Occidentul este inamicul principal, nu Ucraina.

Acest sistem este sensibil la ideile și dorințele sale, astfel încât orice gând dureros sau neverosimil i-ar trece prin minte, acesta începe treptat să primească confirmare grație celor care îi transmit informații de natură să le sprijine. Putin este un dictator atotputernic, iar subordonații vor să-i facă pe plac, deoarece veniturile, pozițiile etc. depind de el. Prin urmare, aceștia îi furnizează informațiile pe care vrea să le audă și caută confirmarea ideilor pe care le consideră corecte. Jurnaliștii au adunat o mulțime de dovezi despre cum diplomații i-au transmis povești despre victoriile lor pe frontul diplomatic, militarii – despre excelenta pregătire de luptă a «celei de-a doua armate a lumii», iar trădătorii ucraineni (Medvedciuk este menționat în articol) – despre disponibilitatea ucrainenilor de a întâmpina armata rusă cu flori.

În plus, toate aceste informații «roz» care vin «de jos» trec prin sita mediului său imediat, care, în cele din urmă, formează pentru el imaginea dorită a realității.

De fapt, analiștii au suspectat de mult timp existența unui astfel de sistem, doar că nu aveau nicio idee despre amploarea acestuia”, scrie profesorul de filosofie.

Cum funcționează mașinăria birocratică de la Kremlin

O întâmplare de acum câțiva ani al cărei protagonist a fost chiar liderul de la Kremlin este revelatoare pentru modul în care funcționează mașinăria birocratică a Moscovei – Putin i-a arătat regizorului Olive Stone o înregistrare video a unei scene în care militanții sirieni distrug un elicopter rus. Informația s-a dovedit a fi falsă: clipul înfățișa de fapt lichidarea unor militanți afgani de către militarii americani. Cum era de așteptat secretarul de presă al Kremlinului a negat totul, explicând că înregistrarea provenea de la Ministerul Apărării, mai precis Șoigu personal i-a furnizat-o lui Putin.

Citește continuarea AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și