Ce semnal transmite Vladimir Putin prin vizita surpriză de la Mariupol, considerat simbol al rezistenței ucrainene

0 453

Președintele Rusiei Vladimir Putin a făcut duminică, 19 martie, o vizită surpriză la Mariupol, oraș ucrainean ocupat de ruși, fiind prima sa vizită pe teritoriul capturat de forțele sale în conflictul care durează de un an, scrie CNN.

Vizita a fost un act aparent de sfidare, venind la doar câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe lui Vladimir Putin.

De asemenea, a stârnit indignarea Ucrainei – Ministerul Apărării l-a comparat pe Putin cu un „hoț” care vizitează „la adăpostul nopții” -, orașul fiind redus la ruine în urma ofensivei rusești.

Putin a fost adus la Mariupol cu un elicopter și a vizitat cartierele din jurul orașului cu o mașină, după cum au arătat imaginile publicate de autoritățile ruse.

Președintele rus apare întâlnindu-se cu locuitori aparent surprinși. Putin îi spune unui bărbat „trebuie să începem să ne cunoaștem mai bine”.

Kremlinul a insistat că vizita a fost „spontană”. Nu este clar când a avut loc, deși sâmbătă Putin a vizitat Crimeea pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării acesteia.

Toate imaginile difuzate cu vizita lui Putin sunt după lăsarea întunericului, o posibilă modalitate a autorităților de a ascunde pagubele.

Vestea vizitei vine după ce vineri CPI a emis mandate de arestare pentru Putin și pentru oficialul rus Maria Lvova-Belova pentru un presupus plan de deportare a copiilor ucraineni în Rusia. Putin nu a comentat încă mandatul.

Dertalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata