Cine sunt agenții lui Putin infiltrați în Germania ca să forțeze Berlinul să se întoarcă împotriva Ucrainei
În Germania, unii oameni ar vrea ca guvernul de la Berlin să își schimbe strategia cu privire la războiul din Ucraina și sprijinul pentru Kiev. Unele dintre cele mai importante personaje ale acestei campanii au legături cu Kremlinul sau cu extrema dreaptă, potrivit unei investigații Reuters.
Într-o piață umbrită de turlele înalte ale catedralei gotice din Köln, în septembrie, s-au strâns în jur de 2.000 de protestatari ca să ceară guvernului de la Berlin să întrerupă ajutoarele pentru Ucraina și să facă pace cu Rusia.
„Trebuie să nu mai fim vasalii americanilor”, a spus Markus Beisicht, un poltician de dreapta, dintr-un camion transformat într-o scenă improvizată. Mulțimea aplauda și flutura steaguri atât ale Germaniei, cât și ale Rusiei. Un bărbat slab în pantaloni de camuflaj stătea la marginea scenei, ascuns după o prelată.
La câțiva metri distanță, un alt bărbat corpolent cu ochelari de soare stătea de pază. Organizatorii protestului nu primeau întrebări, cei mai mulți dintre ei refuzând să le răspundă reporterilor Reuters. Unul dintre protestatari a încercat chiar să îl convingă pe un polițist să aresteze un reporter pe motiv că ar fi spion ucrainean.
Protestul din septembrie de la Köln este doar unul din mai multe evenimente – organizate online sau pe stradă – în care oamenii au cerut guvernului de la Berlin să reconsidere sprijinul pentru Ucraina. Mesajul arată legăturile profunde dintre Rusia și Germania, acolo unde locuiesc câteva milioane de vorbitori de limbă rusă, o moștenire a relațiilor dintre Republica Democrată Germană și Uniunea Sovietică, și deceniile de dependență a Germaniei față de gazul rusesc.
Miza este mare: dacă Germania, cea mai mare economie din Uniunea Europeană, îi întoarce spatele Kievului, unitatea europeană în privința războiului din Ucraina se va fractura, scrie Reuters.
Germanii care încearcă să influențeze politicile de la Berlin în avantajul Moscovei
Bărbatul slab este de fapt un fost ofițer din Forțele Aeriene ale Rusiei. Rotislav Tesliuk și-a schimbat numele în Max Schlund după ce s-a mutat în Germania cu un deceniu în urmă. În ultimele luni, Schlund a călătorit într-una dintre regiunile din estul Ucrainei controlate de ruși. Ceva mai recent, o agenție guvernamentală din Rusia i-a cumpărat biletul de avion cu care a ajuns la Moscova pentru o conferință unde invitatul principal era președintele rus Vladimir Putin.
Agenția, pe numele ei „Agenția federală pentru Comunitatea Statelor Independente, compatrioți care locuiesc în străinătate și cooperare umanitară internațională” – Rossotrudnicestvo, pe scurt, a fost sancționată de UE pentru că operează o rețea de „agenți de influență” care răspândesc propaganda Kremlinului. Șeful agenției a descris sancțiunile impuse în luna iulie drept „nebunești”.
Tovarășul său mai corpolent, un bărbat pe care îl cheamă Andrei Harkovski, aparține unei societăți de cazaci care sprijină operațiunea militară a Moscovei în Ucraina. Schlund și Harkovski nu au răspuns la întrebările jurnaliștilor de la Reuters, preferând în schimb să trimită insulte și mesaje de susținere a Rusiei în schimburile de mesaje cu reporterii prin WhatsApp.
Citește mai mult AICI