Coreea de Nord, enervată pe Summit-ul SUA
Coreea de Nord ar putea lansa o rachetă balistică intercontinentală sau să întreprindă alte acțiuni militare pentru a protesta față de un summit între Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia, a declarat joi un deputat sud-coreean, citând agenția de informații a țării, potrivit Reuters.
Președintele american Joe Biden va avea vineri o întâlnire la Camp David cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și cu premierul japonez Fumio Kishida, în speranța de a strânge legăturile dintre Seul și Tokyo pe fondul amenințărilor nucleare din partea Coreei de Nord și al influenței Chinei în regiune. Coreea de Nord a criticat intensificarea cooperării militare între cele trei națiuni, spunând că este un pas către o „versiune asiatică a NATO”. Statul izolat ar putea, de asemenea, să încerce o altă lansare de satelit de spionaj la sfârșitul lunii august sau la începutul lunii septembrie, după ce a eșuat să trimită în spațiu prima platformă de acest tip a țării în luna mai, a declarat Yoo Sang-bum, membru al parlamentului sud-coreean, reporterilor după întâlnirea cu șeful Serviciului Național de Informații.
Yoo a declarat că există o șansă ca Nordul să lanseze satelitul pentru a sărbători aniversarea fondării sale pe 9 septembrie. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut o prioritate din efectuarea unei lansări în a doua jumătate a acestui an, a precizat Yoo. Coreea de Nord și Rusia au convenit asupra unei cooperări extinse în domeniul apărării atunci când ministrul rus al Apărării s-a întâlnit cu Kim luna trecută și a urmărit cu acesta o paradă militară la Phenian, a declarat Yoo, citând serviciile secrete sud-coreene.
„Serviciul Național de Informații anticipează că Rusia și Coreea de Nord își vor accelera cooperarea în domeniul apărării și urmărește îndeaproape mișcările pentru a depista orice posibil transfer rusesc de tehnologie pentru rachete nucleare către Phenian”, a declarat parlamentarul.
Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei pentru războiul său din Ucraina, pe care îl numește „operațiune specială”, inclusiv obuze de artilerie și rachete. Phenian și Moscova au negat tranzacțiile de arme.