De ce documentele scurse de la Pentagon privind războiul din Ucraina sunt deosebit de sensibile

59

Documentele privind războiul din Ucraina, care fac obiectul celei mai recente scurgeri de informații de securitate, sunt în multe privințe cu totul altceva decât telegramele Departamentului de Stat publicate de Wikileaks și secretele Agenției Naționale de Securitate făcute publice de Edward Snowden, relatează NYT.

În urmă cu 13 ani, scurgerea făcută de Wikileaks permitea o privire în munca de zi cu zi diplomaților americani, dezvăluind totul de la îndoieli privind aliați ezitanți la o privire în culisele pregătirilor Washington-ul pentru o eventuală prăbușire a Coreei de Nord sau pentru un potențial succes nuclear al Iranului.

Când trei ani mai târziu, Edward Snowden făcea publice secretele Agenției Naționale de Securitate, americanii erau uimiți să descopere modul în care era digitală a dat startul expansiunii remarcabile a supravegherii, ceea ce a permis pătrunderea în industria telecomunicațiilor din China și sondarea serverelor Google de peste hotare pentru captarea comunicațiilor altor țări.

Dar cele circa 100 de documente cu informări operaționale despre războiul din Ucraina, care au fost dezvăluite recent, deși nu sunt nici pe departe la fel de cuprinzătoare ca celelalte scurgeri, au totuși o relevanță diferită: în primul rând, sunt de actualitate și oportune.

În plus, unele dintre cele mai sensibile materiale – hărți despre apărarea aeriană ucraineană și detalii cu privire la planurile secrete ale Coreei de Sud de a livra 333.000 de gloanțe, adică muniții de care Ucraina are mare nevoie în vederea contraofensivei sale de primăvară – sunt documente cu o vechime de nici 40 de zile.

Ceea ce face ca aceste dezvăluiri să fie extrem de dăunătoare este cât de proaspete sunt aceste documente etichetate drept „secrete” sau „top secret”, laolată cu indiciile pe care le conțin privind operațiuni viitoare, au admis oficiali ai administrației americane.

Duminică, Sabrina Singh, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, anunța că oficialii americani au notificat comisiile din Congres cu privire la scurgerea de informații și au sesizat Departamentul de Justiție, care a deschis o anchetă.

O privire asupra nivelului de implicare a SUA în războiul din Ucraina

Cele peste 100 de pagini de slide-uri și informări nu lasă nicio îndoială în privința a cât de adânc sunt Statele Unite angajate în desfășurarea zilnică a războiului, furnizând informații și logistică de mare precizie, ceea poate fi o explicație pentru reușitele Ucrainei de până acum. Cu toate că președintele SUA Joe Biden a interzis trupelor americane să apese efectiv pe trăgaci și a blocat trimiterea de arme care să lovească adânc în teritoriul rusesc, totuși documentele arată destul de clar faptul că, la un an de la invazie, Statele Unite sunt puternic implicate în rest în aproape orice altceva, notează NYT.

De pildă, Statele Unite furnizează date detaliate privind țintele și coordonează fluxul logistic lung și complex prin care sunt livrate arme ucrainenilor. Mai mult, după cum arată un document datat 22 februarie, oficialii americani fac planuri în avans pentru anul în care bătălia pentru Donbas „se îndreaptă probabil spre un impas” care va zădărnici obiectivul președintelui rus Vladimir Putin de a cuceri regiunea, dar și obiectivul Ucrainei de a-i expulza pe invadatori.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații occidentale a descris dezvăluirile ca fiind „un coșmar”. Dmitri Alperovitci, președintele de origine rusă al ONG-ului Silverado Policy Accelerator, cunoscut îndeosebi pentru munca de pionierat în domeniul securității cibernetice, a comentat duminică că are temeri în privința aspectelor în care scurgerea ar putea dăunătoare. El a subliniat că printre acestea se numără posibilitatea ca serviciile secrete rusești să poată folosi paginile, distribuite pe Twitter și Telegram, „pentru a și da seama de mijloacele prin care colectăm”, planurile GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, și mișcările unităților militare.

Natura sensibilă a documentelor

De fapt, documentele publicate până în prezent sunt instantanee asupra modului în care Statele Unite s-au raportat la războiul din Ucraina. Multe pagini par să fie desprinse din rapoartele de informare care circulă printre șefii de stat major, iar în unele cazuri actualizări din centrul de operațiuni al CIA. Acestea sunt un amestec de informații privind desfășurările actuale de forțe, dar și proiecțiile americane privind locul în care ar putea fi amplasate luna viitoare sistemele de apărare aeriană pe care țările se grăbesc să le trimită în Ucraina.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și