DOC/ Kremlinul a cheltuit mai bine de 11 milioane de euro, pentru campania prezidențială a lui Dodon
Faptele privind finanțarea de către Kremlin a campaniei electorale a lui Igor Dodon în 2020 sunt publicate în celebra publicație germană Bild. Potrivit ziarului scenariul susținerii lui Dodon de către autoritățile ruse poate fi folosit în Germania la viitoarele alegeri din Bundestag.
Publicația a prezentat un document care estimează costul curatorilor Kremlinului pentru campania lui Igor Dodon, precum și mai multe proiecte dezvoltate de tehnologii politici ruși în favoarea lui Dodon.
Suma totală alocată de autoritățile ruse pentru campania lui Dodon se ridică la 11.453.074 euro.
În special, 4 milioane de euro au fost destinate mituirii „candidaților prietenoși” care, după alegeri, trebuiau să urmeze politica Kremlinului în Moldova, 528 de mii de euro urmau să meargă către „proiecte media” de propagandă, 393 de mii de euro erau planificați pentru observatori străini, care trebuiau să confirme „corectitudinea alegerilor” din țară. Jumătate de milion de euro au fost alocati pentru „procesarea rezultatelor de către Comisia Electorală”.
Potrivit documentului, au fost planificate o serie de proiecte pentru atragerea alegătorilor de partea lui Dodon.
Același plan prevedea crearea unui număr de canale Telegram pe principiul „80% știri adevărate și 20% știri false” pentru a motiva să voteze pentru Igor Dodon. Publicația notează că, pentru fiecare canal Telegram, serviciile speciale ruse au angajat un director (1000 de euro pe lună) și doi „jurnaliști” (fiecare 400 de euro pe lună).
Se știe că liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, se află sub protecția reprezentanților administrației Președintelui Rusiei, iar finanțarea activităților sale este asigurată prin intermediul oamenilor de afaceri controlați de Kremlin. Activitățile lui Igor Dodon au fost coordonate de Dmitri Kozak, șeful adjunct al Administrației Prezidențiale ruse, precum și de așa-numitul „departament moldovenesc” al Administrației, condus de generalul SVR Vladimir Cernov. Disinfo.md a scris despre aceasta anul trecut, citând o investigație a RISE Moldova și a Centrului rus de dosare.