DOC La Bruxelles discutăm securitatea energetică, la Chișinău dăm contracte companiilor offshore și rusești

264

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a desemnat câștigător în modernizarea blocului energetic Nr. 1 CET Sursa-1 al Termoelectrica un consorțiu la baza căruia se află gigantul rusesc OAO „Silovie mashini” („Power Machines”), consorțiu despre care s-a scris că este sub sancțiuni ale UE, SUA și Canada și cu afaceri în offshore. Experții susțineau că o astfel de colaborare ar pune în pericol securitatea energetică a țării. Toate acestea se întâmplă în paralel cu vizita Nataliei Gavrilița la Bruxelles – o vizită de unde pe agenda de lucru sunt incluse și subiecte legate de securitatea energetică a țării, la Chișinău,

Potrivit documentelor consultate, Procesul  Verbal întocmit în urma desfășurării licitației din data de 28 septembrie 2021 (licitați amânată din data de 27 iulie 2021), lucrările urmează a fi renovate de mult cunoscută în presa moldovenească, compania S.R.L.”HORUS”, care reprezintă compania rusească de inginerie constructoare de mașini OAO „Silovie mashini”.

Dosar: Pe piața internațională, OAO „Silovie mashini” este un gigant în ingineria constructoare de mașini generând profituri de miliarde de dolari. Până în 2018, OAO „Silovie mashini” a fost partener al Siemens-ului german într-o companie comună de producție a turbinelor, dar mai aproape de mijlocul anului, relațiile au fost  „deteriorate” din cauza încălcării contractului de către OAO „Silovie mashini” și a furnizării de turbine cu gaz în Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Sancțiunile împotriva acestei companii au fost impuse mai întâi de UE  și Statele Unite, iar apoi, la începutul anului 2019 și de către Canada. Acestea sugerează că rezidenților din UE, Statele Unite și Canada le este interzis să intre în orice relații financiare cu OAO „Silovie mashini”. Persoanele dar şi companiile supuse unor astfel de sancțiuni sunt private de acces la tot ceea ce ține de sistemul financiar al Statelor Unite, al UE și al Canadei.

În același an, din cauza sancțiunilor, contractul companiei din Vietnam de aproape 1 miliard de dolari a fost reziliat. OAO „Silovie mashini” a intentat un proces în valoarea de 250 de milioane de dolari, împotriva Vietnamului, dar încă nu se cunoaște finalitatea acestuia.

Pe fondul sancțiunilor și litigiilor îndelungate, atât în afara Rusiei, cât și pe teritoriul său, OAO „Silovie mashini” s-a „mutat” în Republica Moldova. Compania a „câștigat faimă” în Moldova relativ recent, devenind participantă la contracte dubioase pentru achiziționarea serviciilor de modernizare a uneia dintre unitățile electrice, din țara noastră. Licitația a fost organizată de AO Termoelectrica în 2019.

În Moldova, interesele (în principal financiare) ale OAO „Silovie mashini” sunt reprezentate de compania locală Horus Energy. Pe site-ul său, Horus Energy s-a poziționat de mult timp drept „reprezentant regional al concernului OAO „Silovie mashini”. În luna aprilie a anului trecut, companiile anunță  despre „extinderea cooperării lor”, după care Horus Energy primește un contract impunător de la stat, „pentru modernizarea primei unități energetice a CET Chișinău”. Valoarea contractului constituie  240 de milioane de lei.

Pe marginea lucrărilor care urmează a fi efectuate de către Horus Energy și OAO „Silovie mashini” apar mai multe elemente dubioase. Mai exact, oferta OAO „Silovie mashini” pentru renovarea blocului energetic Nr. 1 CET Sursa-1 este de aproape 14 milioane de euro, pe când lucrările în cauză ar costa minim 25-27 milioane, în condițiile în care bugetul estimat de Banca Mondială ar fi maxim 30 de milioane.

De asemenea, sursele DISINFO.MD susțin că, compania rusească nu se va ocupa de mentenanța blocului în urma lucrărilor de renovare. Astfel, în cazul în care vor apărea defecțiuni, statul va fi nevoit să scoată din nou bani din buget pentru a repara defecțiunile. Mai grav este faptul că Rusia e cunoscută prin influențele sale în cadrul corporațiilor naționale, astfel încât Moldova poate deveni ostaticul unor eventuale defecțiuni și tergiversări de reparare sau soluționare a unor eficiențe.

De asemenea, tehnologiile OAO „Silovie mashini” sunt implementate în conformitate cu standarde rusești, învechit, cum ar fi GOST, ceea ce nu corespunde cu normele occidentale. Asta în timp ce Guvernul Republicii Moldova tinde spre racordarea la standardele occidentale în domeniul energetic și termoenergetic.

Deși presa a scris în repetate rânduri despre schemele care au loc la Termoelectrica, autoritățile responsabile le-au dat mână liberă șefilor care sunt responsabili de securitatea energetică a unei țări.

Despre Horus Energy

Valentin Balan este administratorul Horus Energy. Fiica sa, Daniela Bălan, deține offshore-ul Prominvest Development, care este înregistrat în Seychelles. Prin intermediul acestei firme, fiica lui Balan deține 100% din acțiunile Horus SRL.

În timpul conducerii lui Voronin și Plahotniuc în Moldova, Horus Energy „a existat” în baza contractelor obținute de la stat. Acestea au fost încheiate cu societatea fără a organiza niciun concurs și cu încălcarea legislației privind achizițiile publice. În 2013, Ministerul Sănătății a dat în judecată compania, dar aceasta din urmă reușește să câștige litigiul, punându-și în buzunar și milioanele statului moldovenesc. După cum observăm, instanțele de judecată, care la acea vreme  se aflau sub controlul lui Plahotniuc, au dat câștig de cauză companiei Horus SRL. În 2014, peste 4 milioane de lei au fost scoase din conturile Ministerului Sănătății – taxa pentru așa-numita licitație.

Licitație „pentru înghițirea banilor”

Licitația lansată în luna mai 2021 de întreprinderea de stat Termoelectrica SA, pentru modernicarea Blocului energetic nr. 2, a fost contestată de mai multe companii internaționale, după ce au procurat Caietul de sarcini. Această licitație a lansat în spațiul mass-media un adevărat scandal, care a fost tratat de compania Termoelectrica drept o răfuială personală. De facto, în contestații, au fost prezentate mai multe argumente juridice care susțin învinuirile aduse „echipei” ce desfășoară licitația. Mai mult, aceste contestații au rămas fără răspuns: nici precedenta și nici actuala guvernare nu s-a expus, desi securitatea energetică este o problemă de ordin national.

Neregulile din cadrul licitației au fost semnalate de următoarele companii: General Electric din SUA, Emerson, Zeeco, Doosan, Skoda Power.

Acestea au expediat mai multe contestații în adresa UCIPE (Unitatea de Implementare a Proiectelor în sectorul energetic), Președinției, Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova.

Constatarea ar fi că Caietul de Sarcini a fost întocmit conform specificațiilor unui singur agent economic – compania moldovenească Horus SRL, administrată de Valentin Balan și înființată de o companie offshore, înregistrată în Seychelles -Prominvest Development LTD și care este implicată într-un dosar penal ce ține de evaziune fiscală (Dosar Penal №2020670073, intentat în baza art. 248 p. (3) al Codului Penal RM), iar conform parametrilor tehnici – ale unui singur producător – Силовые Машины, companie din Federația Rusă, aflată sub sancțiuni ale UE, SUA și Canada.

De menționat că în unele investigații din presă au fost expuse îngrijorări referitoare implicării UCIPE (Unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii), în persoana dnei Director Aurelia Samson și a întreprinderii de stat Termoelectrica SA, în persoana dlui Director Veaceslav Eni, în scheme de fraudare a bugetului de stat, prin „organizarea” licitațiilor.

Alte riscuri

Printre proiectele în derulare cu impact major și rezonanță nu doar regională, dar și de nivel european se află: Construcția Liniei Electrice Aeriene și modernizarea substației electrice Chișinău de 330 KV – Proiecte de interconexiune energetică între Republica Moldova și România, beneficiar fiind Moldelectrica. În baza informațiilor parvenite de la instituțiile de resort, ca și în cazul proiectului de la Termoelectrica, și aici unele grupuri de interes încearcă să deturneze rezultatele licitației prin intermediul persoanelor loiale din UCIPE, care ar putea afecta grav fiabilitatea tehnologică și operațională a infrastructurii de interconexiune energetică a RM cu spațiul european.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și