Dodon pleacă, dar nu singur, „își ia” SIS-ul cu el

119

PSRM a pierdut funcția de președinte, dar aşa cum nu are timp să îşi restabilească puterea sau ratingurile, se poate  observa cât de dinamic, dar nu foarte atent dorește să regrupeze partidul socialiștilor pentru a  păstra controlul asupra celorlalte instituții de putere: Parlamentul și Guvernul, pentru a preveni alegerile parlamentare în momentul cel mai incomod pentru ei.

Politica moldovenească mereu a fost complicată – cu schimbări neaşteptate, care îi pot duce în eroare chiar și pe cei care o urmăresc cu atenție. Sesiunea parlamentului, din data de 3 decembrie, va rămâne în memoria cetățenilor moldoveni pentru mult timp la fel cum au rămas şi evenimentele din iunie 2019.

După o vacanță lungă, parlamentarii au reușit în doar câteva ore  să voteze pentru propunerile lor, ale altora( aşa cum a vrut să o facă Ştefan Gaţcan)  dar şi să sară la bătaie, să arunce cu obiecte şi să se stropească cu apă. Cele mai importante proiecte de lege de la finalul acestui an privind politica fiscală, bugetele pentru anul 2021 și trecerea SIS din subordinea  președinţiei în cea a Parlamentului au fost aprobate fără prea multe discuții și sub strigătele puternice ale opoziției: „Rușine!”

Este soarta SIS în mâinile socialiștilor?

S-a întâmplat ca, pentru a doua oară, la inițiativa a doi parlamentari socialiști, Serviciul de Informații şi Securitate să treacă din subordonarea Parlamentului la președinte, așa s-a întâmplat după alegerile parlamentare din 2019, iar acum de la președinte la Parlament. Asta după ce actualul președinte Igor Dodon a fost învins la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie.

Anul trecut, autorii inițiativei legislative au fost aceiași deputați: Vasile Bolea și Grigorie Novac. Aceştia au motivat trecerea serviciilor speciale către președinte prin faptul că acesta din urmă are puteri limitate, iar SIS îi va oferi șefului statului oportunitatea de a „juca un rol activ și de a avea pârghii eficiente de influență în perioade de criză, precum și de a elimina deficiențele în funcționarea securității statului”.

De data aceasta, autorii susțin că „scopul principal al proiectului de lege este adaptarea sistemului de securitate națională la valorile democratice caracteristice republicii parlamentare”. În plus, în cadrul emisiunii  Cutia Neagră de la TV8, Vasile Bolea a motivat inițiativa de a muta instituția în felul următor:

„În primul rând în urma alegerilor de pe 15 noiembrie  avem un președinte, care, din păcate, pe lângă cetățenia Republicii Moldova are și altă cetățenie. Sub controlul președintelui, SIS poate fi folosit în detrimentul securității naționale”, a afirmat deputatul.

Dacă e să ne ghidăm după retorica deputatului socialist, chiar și președintele Dodon, care nu este cetățean al niciunei alte țări în afară de Moldova, dar care se întâlnește săptămânal cu ambasadorul Rusiei în Moldova și a efectuat aproximativ 15 vizite la Moscova în timpul mandatului său, ar putea folosi SIS-ul în detrimentul sau în avantajul său. Și, dacă luăm în considerare palatul prezidențial restaurat pe bani turci și profesorii turci expulzați, putem spune că securitatea națională a Republicii Moldova a fost încălcată de președintele, care are o singură cetățenie.

Să-l salvăm pe Dodon sau să scufundăm tot partidul?

PSRM a pierdut funcția de președinte, dar nu are timp să restabilească puterea sau ratingurile. Moldovenii pot vedea cât de dinamic, dar nu foarte atent dorește să se regrupeze partidul socialiștilor pentru a păstra controlul asupra celorlalte instituții de putere: Parlamentul și Guvernul; pentru a preveni alegerile parlamentare în momentul cel mai incomod pentru ei.

Situația din partid este agravată chiar de președintele în exercițiu. Readucând-o din nou în vizor, reputația sa de „Kuliok” va scufunda tot mai adânc imaginea partidului. Igor Dodon nu mai este liderul care a adus PSRM în prima linie în 2016 și care se  bucură de sprijinul Kremlinului. Acum este doar un agent politic toxic. Dacă socialiștii nu aleg un nou lider, PSRM va avea un final nefericit.

Majoritatea parlamentară formată din socialiști și democrații care fug de la o facțiune la alta, apoi cu facțiunea „Sor” – nu e  despre reforme și democrație, ci mai degrabă despre supraviețuire. Și acum, când este clar că socialiștii încearcă să o priveze pe Maia Sandu de unele puteri (de exemplu, abrogarea amendamentelor din 2019, care îi dau președintelui dreptul de a coordona activitatea serviciilor speciale), întrebarea nu mai este dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, ci momentul în care acestea ar trebui să aibă loc.

Socialiștii vor lungi vremea pentru a alege cel mai convenabil moment. Dar un astfel de moment poate să nu existe și socialiștii ar putea pierde controlul asupra situației.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și