Fă ce spune popa, nu ce face popa sau legea-i lege, dar nu pentru toți…

0 138

Moldova a depășit 10 mii de cazuri active de COVID-19 și ocupă în prezent locul șapte în lume și primul în Europa! Din cauza creșterii accelerate a numărului de cazuri active din ultimele trei săptămâni, țara noastră a avansat rapid în topul mondial al țărilor cu cele mai multe cazuri active de COVID-19 la un milion de locuitori. Pentru asta a fost nevoie de numai cinci zile pentru a trece barirea de nouă mii de cazuri active. Este cea mai rapidă creștere de la începutul pandemiei.

 

Cum se comportă autoritățile în această situație? Prim-ministrul, Ion Chicu, organizează nunta fiului, la care au participat peste 200 de oameni, în plină pandemie, când aceste manifestații sunt interzise, apropo – tot de căre autorități. Șeful statului, Igor Dodon, călătorește prin lume, iar la revenire nici prin cap nu-i trece să se autoizoleze. Mai mult, chiar a doua zi după ce a venit din Federația Rusă a participat la o manifestație la Șerpeni la care au fost prezenți mai mulți veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, iar de măști sau mănuși, nici pomină! Iar la scut timp, Dodon a plecat în Grecia, pe muntele Athos. Ca să nu mai pomenim de nenumărate vizite prin Moldova, unde a contactat cu un număr mare de oameni care fac parte din grupul de risc, fără a purta mască sau a păstra distanța socială. Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, principalul responsabil de coordonarea acțiunilor în lupta cu Covid-19, își face testul cu un nume fals și anunță oficial că este infectată abia peste patru zile de la obținerea rezultatului. Mai mult, o face abia după ce informația apare pe rețelele de socializare. Responsabilitate? Nu, n-am auzit. Dar să le luăm pe rând.

Vineri, pe 28 august, la o vinărie selectă din raionul Ialoveni premierul Ion Chicu și-a însurat unul dintre fii. Evenimentul a fost organizat cu mare pompă, iar la nuntă ar fi participat peste 200 de invitați.


Sursa video: Jurnal TV

Iar mai târziu, au apărut și imagini video cu dansul mirilor.

https://www.facebook.com/cusens.md/videos/313575250067488/

Sursa video: CU SENS

Asta deși prim-ministrul Ion Chicu, spunea la sfârșitul lunii iunie că urmează să joace la nunta fiului său, dar că cel mai probabil o va amâna.

– Ați amânat nunta fiului? – Eu încă nimic nu am amânat pentru că nunta este planificată pentru sfârșitul verii. Vom vedea ce va fi, dar eu înțeleg că va trebui să o amân pentru că oricum nu va pleca această pandemie. Imaginați-vă că faci o mare petrecere, iar peste trei zile invitații tăi stau la Spitalul „Toma Ciorbă”. Cine vei fi după aceasta?”, declarat Chicu.

Păi, cine sunteți după asta, domnule Chicu? Toți cei care aveau programate nunți pentru această perioadă și le-au anulat. Iar dvs, cel care de nenumărate ori i-ați îndemnați pe moldoveni să renunțe la orice ceremonii, ați mers împotriva propriilor recoamdări și legi…

Liderul PAS, Maia Sandu, a anunțat că formațiunea va solicita Inspectoratului General de Poliție să-l sancționeze contravențional pe prim-ministrul Chicu și va depune un denunț la Procuratura Generală solicitând cercetarea acțiunilor sub aspect penal.

„Oamenii mor, dar prim-ministrul lui Dodon face nuntă. Nedreptatea și nerușinarea prim-ministrului lui Dodon întrec orice măsură. Prim-ministrul a hotărât în august că toți oamenii care vor face nunți sau cumetrii vor fi pedepsiți și vor fi obligați să plătească amenzi mari sau chiar să facă închisoare. Tot el vorbea la televizor în bătaie de joc despre toți cei care măcar s-au gândit să facă ceremonii. Însă lui i se poate?! A făcut nuntă mare și a încalcat hotărârea semnată de el, regulile situației de urgență și propriile cuvinte. Ce vrea să arate oamenilor prim-ministrul cu asta? Că e mai presus de lege? Că-și poate bate joc de lege și de oameni fără să pățească nimic? Că el poate face ce vrea în țara asta, în timp ce oamenii simpli rămân fără lucru, nu-și văd familiile, trăiesc de pe o zi pe alta?”, a comentat Maia Sandu.

Între timp, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a ținut patru zile în secret că este infectată cu Covid-19.

În ziua de  25 august, Ministerul Sănătății a informat că în Republica Moldova au fost înregistrate 530 de cazuri noi de infectarea cu Covid-19. Printre acestea se număra și ministrul Sănătății,  Viorica Dumbrăveanu. Doar că atunci nimeni nu a anunțat oficial despre asta, ci a fost publicat un comunicat de presă despre faptul că Dumbrăveanu a participat, alături de prim-ministrul Ion Chicu și reprezentanții autorităților publice centrale, la ședința online a Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului. Au vorbit despre asigurarea protecției copiilor, în contextul reluării procesului educațional. A doua zi, pe 26 august, ministru Sănătății a participat la ședința online a Guvernului. În aceeași zi a avut loc ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) din care face parte și ministrul Sănătății. S-a decis prelungirea stării de urgență în sănătate publică până pe 15 septembrie.

Pe 29 august, liderul PL, parte din Mișcarea politică „Unirea”, Dorin Chirtoacă, a dezvăluit că ministra Sănătății este infectată cu noul tip de coronavirus și ascunde acest fapt. În acest context, el i-a solicitat demisia.

„Pe ascuns, s-a dus la Spitalul Republican, unde a stat internată pentru câteva ore, după care a plecat. Autoritățile au intrat în panică. Ascund această informație”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Solicitată de presă, purtătoarea de cuvânt al MSMPS, abia la câteva ore de la declarațiile lui Dorin Chirtoacă, ne-a anunțat despre postarea făcute pe contul de Facebook al Vioricăi Dumbrăveanu. De ce s-a ascuns informația că ministrul Sănătății s-a infectat cu Covid-19? De ce nici până acum nu se știe dacă Viorica Dumbrăveanu este în concediu de boală  și cine o va înlocui?

Iar despre comportamentul președintelui, IgorDodon, în plină pandemie de Covid-19 am scris de mai multe ori. Parcă intenționat, șeful statului a sfidat cu orice ocazie regulile impuse de către autorități. A colindat țara în lung și lat, a intrat în contact cu mulți vârstnici, care sunt în categoria de risc, a interacționat cu copiii și alte persoane fără a purta mască și fără a păstra distanța socială. Mai mult, de fiecare dată când a revenit de peste hotare, Igor Dodon nu a stat în izolare timp de 14 zile, chiar dacă utlima vizită în Federația Rusă nu a fost în interes de serviciu.

În același timp, șeful statului, IgorDodon , a plecat totuși pe Muntele Athos din Grecia așa cum a anunțat câteva zile în urmă liderul Partidului „Nostru” Renato Usatîi. Dodon a precizat că s-a dus să se roage pentru „binele poporului” și asta se întâmplă în plină pandemie, în săptămâna când Moldova a ajuns pe primul loc în topul țărilor europene privind infecția cu Covid-19. Dodon a plecat, chiar dacă nu a  confirmat deplasarea pentru presă decât în ultima clipă și a făcut anunțul pe pagina sa de facebook.

”Acest sfârșit de saptamana il voi petrece in smerenie si rugăciune impreuna cu călugării de pe Muntele Athos. Ca in fiecare an in aceasta perioada, ne vom ruga impreuna pentru poporul nostru, pentru o Moldovă care să trăiască în pace și unitate. Le transmit un gând bun și celor care se află în opoziție politică față de mine și dacă vor încerca sa faca si din asta un motiv de lupta electorala cu presedintele, le recomand sa nu-si ia macar păcatul acesta pe cap, au destule. Le doresc și lor, și nouă tuturor cumpătare și bune intenții în relațiile cu ceilalți”, a scris Dodon

                                     Foto din arhiva lui Igor Dodon de pe Sf. Munte Athos

Primele persoane în stat ne tot îndeamnă să respectăm regulile anti-covid, iar ei le încalcă fără rușine. Ne anulează nunțile, botezurile și alte ceremonii, iar ei dansează la propriile nunți cu sute de invitați. Ne îndeamnă să purtăm măști și să-i protejăm pe cei în vârstă, iar ei nu o fac. Prim-ministrul,  Ion Chicu, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, și șeful statului, Igor Dodon, sunt un adevărat anti-exemplu pentru cetățenii acestei țări.

Cum ar trebui  să se întâmple de fapt lucrurile într-o țară civilizată? Așa: ”Este cutremur de proporții la Bruxelles după ce Phil Hogan a demisionat din funcția de comisar comercial al Uniunii Europene. Gestul lui vine ca răspuns la acuzațiile care i-au fost aduse privind încălcarea regulilor sanitare anti-coronavirus în timpul unei călătorii în țara sa natală, Irlanda. El a participat la un dineu de gală cu alte 80 de persoane iar problema care a stârnit numeroase critici a fost legată de faptul că nu ar fi stat 14 zile în autoizolare, în conformitate cu regulile pentru călătorii veniți în Irlanda.”

Domnilor guvernanți, știm că, din păcate, nu va urma nicio demisie de onoare. Onoarea și integritatea vă lipses cu desăvârșire!

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata