Falsurile promovate de Igor Dodon privind preţul gazului: „De vină este Maia Sandu”
Deși prețul gazului este în permanentă creștere pe piața europeană, iar acest lucru este un proces dictat de marele companii internaționale, liderul PSRM, deputatul Igor Dodon, încearcă să dea vina pe actuala guvernare, inclusiv președinta țării, Maia Sandu, că nu ar întreprinde nimic pentru a negocia cu responsabili din Federația Rusă, pentru a nu majora prețul gazului furnizat țării noastre.
Chiar dacă singur scrie și spune că prețul gazului la bursele internaționale a atins pentru prima dată cotații maxime, care nu au fost înregistrate până în prezent, Dodon totuși afirmă că guvernarea ar trebui să-și asume responsabilitatea și să găsească o soluție de a duce tratative cu Federația Rusă, astfel încât prețul să nu fie schimbat pentru Republica Moldova, pentru perioada următoare a contractului, care expiră toamna aceasta.
Deși prețul gazului este în permanență creștere pe piața europeană, iar acest lucru este un proces dictat de marele companii internaționale, liderul PSRM, deputatul Igor Dodon, încearcă să dea vina pe actuala guvernare, inclusiv președinta țării, Maia Sandu, că nu ar întreprinde nimic pentru a negocia cu responsabili din Federația Rusă, pentru a nu majora prețul gazului furnizat țării noastre.
Astfel, costul contractelor „futures” din octombrie pe hub-ul TTF din Olanda în timpul tranzacționării de miercuri a ajuns la 842,5 dolari la 1 000 de metri cub sau 68,995 € pe MWh (în baza cursului actual de schimb EUR/USD, prețurile ICE sunt prezentate în euro pe MWh), scrie Tass.ru.
Experții au declarat pentru sursa citată că, prețul gazului în Europa ar putea ajunge chiar și la 1 000 de dolari la 1.000 de metri cub în anumite condiții. Costul combustibilului va depinde de situația de pe piața gazelor din Asia, de vremea din Europa și de momentul lansării Nord Stream 2.
„Prețurile actuale ridicate ale gazului în Europa sunt anormale și volatile, dar sunt încă posibile noi înregistrări de majorare a prețului gazului. Prețul gazului poate ajunge chiar la 1000 de dolari la mie de metri cub, dar totul va depinde de situația de pe piața gazelor din Asia, de vremea din Europa și de momentul lansării Nord Stream 2. Unul dintre factorii fundamentali pentru prețuri atât de ridicate este creșterea costului gazului în Asia, unde prețul depășește valorile europene. Furnizorii de gaze naturale lichefiate (GNL), observând prețuri mai mari pentru gazele lor din Asia, cresc proviziile către această regiune, creând astfel o penurie de aprovizionare pe piața europeană a gazelor”, a declarat Igor Iușkov, analist de frunte la Fondul Național de Securitate Energetică.
Mai multe detalii despre ce mai influențează creșterea rapidă a prețului la gaze și cum ar putea fi stabilizat găsiți aici.
sursa: realitatea.md