GOTR utilizează în activitățile sale copiii. Declarația MAEIE provoacă scandal în coaliția PSRM- PD. Momentul adevărului: Ce este mai important, interesul național sau interesele lui Dodon?!

0 162

„Manifestațiile solemne” au fost organizate de către Grupul Operativ de Trupe Ruse cu prilejul recrutării unui nou grup de copii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova în rândurile Mișcării obștești „Iunarmia” din Rusia. Anunțul a fost făcut în data de 2 iunie printr-un  comunicat de presă, publicat pe pagina oficială a Ministerului Apărării al Federației Ruse.

”Iunarmia” este o organizație de tineret susținută și finanțată de Guvernul Rusiei prin intermediul Ministerului Apărării. Inițiativa de a o crea îi aparține chiar ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu. Obiectivele oficiale ale ”Iunarmia”, anunțate și pe pagina lor web sunt de a insufla valorile patriotismului, istoriei militare, dar și de a păstra amintirea operațiunilor și campaniilor militare ale Rusiei din trecut. De altă parte, experții și analiștii internaționali afirmă că ”Iunarmia” este o construcție din șirul instrumentelor de propagandă rusă și califică organizația drept un echivalentul rus al Tineretului lui Hitler și o formă modernă a komsomolului sovietic și a pionierilor.

Cu o reacție la „manifestațiile solemne” organizate de către GOTR a venit Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova:

Actul în cauză face parte dintr-un șir de alte acțiuni sfidătoare ale Grupului Operativ de Trupe Ruse, a cărui staționare și activitate pe teritoriul Republicii Moldova, fără acceptul și împotriva voinței sale expres exprimate, constituie o încălcare a independenței, suveranității, integrității teritoriale și neutralității permanente a Republicii Moldova și este incompatibilă cu normele de drept internațional. Acțiunile GOTR sunt cu atât mai reprobabile, cu cât acestea reprezintă tentative repetate de a implica copii minori dintr-o zonă de conflict în activități cu tentă militară.”

Ministerul de Externe de la Chișinău a reconfirmat în acest context demersul autorităților moldovenești cu privire la necesitatea retragerii complete și necondiționate a trupelor ruse, cu armamentul și munițiile sale de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate și documentele internaționale relevante. Totodată, Ministerul de Externe a reiterat poziția Republicii Moldova privind necesitatea transformării actualei operațiuni de menținere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional, având în vedere că aceasta va contribui efectiv la întărirea încrederii și la crearea unei atmosfere propice pentru identificarea unei soluții pașnice a conflictului transnistrean în baza parametrilor stabiliți în documentele OSCE adoptate inclusiv cu sprijinul Federației Ruse.

Doar că, așa cum era de așteptat din partea unui președinte pro-rus, declarația MAEIE nu s-a bucurat de susținerea instituției prezidențiale. Nu este un secret că atât Guvernul Chicu, cât și șeful statului Igor Dodon nu fac nimic din ce i-ar supăra cumva pe ruși. Ar risca să piardă susținere Kremlinului. Iată de ce partea din declarația Ministerului de Externe despre necesitatea retragerii complete și necondiționate a trupelor ruse, cu armamentul și munițiile sale de pe teritoriul Republicii Moldova l-a supărat cel mai mult pe președintele Dodon.

Mai mult, Declarația MAEIE a generat scandal și discuții aprinse în cadrul Coaliției PSRM-PD. Astfel, la o zi după publicarea Declarațieie MAEIE, aceasta a fost retrasă de pe site-ul ministerului la indicațiile Președinției. Reprezentanții MAEIE afirmă că este vorba de o problemă tehnică care va fi soluționată în scurt timp, iar poziția diplomației moldovenești rămâne aceeași.

De asemenea, nu este deloc o coincidență că la scurt timp după scandalul de la Președinție, provocat de declarația MAEIE, canalele telegram operate de SIS (Serviciul de Informații și Securitate), precum și cele pro-socialiste au lasnat atacuri și ipoteze că Ministerul de Externe acționează în disonanță cu direcțiile stabilite de coaliția de guvernare.

”Am vorbit de mai multe ori că activitatea Ministerului de Externe de la Chișinău este ineficientă sau chiar mai mult, instituția are o agendă propie, anti-statală și care vine în contradicție cu agenda comună. În ajunul plecării la Moscova a comandatului suprem al Armatei Naționale, a stimabilului Igor Nicolaevici, alături de militarii din Garda de Onoare, Ministerul de Externe i-a atacat dur pe ”ocupanții ruși”, le-a arătat pumnul din mămăligă, amenințând Rusia. MAIE s-a comportat de fapt nu ca o instituție diplomatică care s-ar adresa unui partener strategic, ci ca o instituție-inamic care se adresează unui stat neprietenos”, scrie unul dintre canalele Telegram.

Igor Dodon are motive să fie nervos. Or după această Declarație, care de altfel este în strictă concordanță cu poziția oficială a Republicii Moldova expusă în toate forurile internaționale, va trebui să dea explicații la Krelmin. Iar în contextul mai multor imagini compromițătoare, făcute publice în ultima perioadă, explicațiile date lui Vladimir Putin ar putea fi lungi și nu neapărat credibile. Nu se știe cum va reacționa Putin la afirmațiile făcute de Dodon că ar fi strigat la emblematicul consilier al liderului de la Kremlin Dmitri Kozak și că i-ar face notițele lui Putin.

În timp ce președintele țării se pregătește vădit emoționat de eventuala întâlnire cu Vladimir Putin, cel mai recent raport al „Promo-LEX” arată că autoritățile Federației Ruse continuă să influențeze decisiv evenimentele în Transnistria, iar drepturile locuitorilor din regiunea transnistreană, în special cele cu privire la libertate și siguranță, dreptul de a nu fi supus torturii și relelor tratamente, la libertatea de exprimare și asociere, de circulație, dreptul la educație, dreptul la proprietate etc., continuă să fie încălcate.

”Cu toate acestea, comportamentul autorităților Republicii Moldova, Federației Ruse precum și al administrației de la Tiraspol nu s-a schimbat nici pe parcursul anului 2019, iar provocările și gravele probleme sistemice la adresa drepturilor omului s-au păstrat, fără nicio tentativă de a căuta și găsi soluții viabile pentru garantarea și respectarea drepturilor fundamentale ale omului în acest teritoriu al Republicii Moldova”, afirmă autorii raportului.

Aceeași sursă a arătat că autoritățile Federației Ruse continuă să influențeze decisiv evenimentele în acest teritoriu, ca urmare a suportului politic, militar și economic, oferit necondiționat administrației de la Tiraspol, contrar angajamentelor bilaterale și internaționale și mai ales a statutului său de mediator în procesul de rezolvare a problemei transnistrene. Totodată, numeroasele constatări ale Curții Europene a Drepturilor Omului în cele 16 hotărâri în 34 de cauze transnistrene, pronunțate în 2019, obligă Republica Moldova, Federația Rusă și organizațiile internaționale relevante să grăbească și să eficientizeze discuțiile privind identificarea unor soluții pentru garantarea drepturilor fundamentale pentru toți locuitorii regiunii transnistrene și ai Zonei de Securitate. Pentru prima dată, în două hotărâri Curtea de la Strasbourg a condamnat atât Guvernul Federației Ruse, cât și Guvernul Republicii Moldova, recunoscând responsabilitatea acestora de încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului.

Amintim că decizia șefului statului de a participa în plină pandemie la parada din 24 iunie, alături de 75 de militari din Garda de Onoare, a fost criticată dur atât de opoziție, cât și de societatea civilă. Iar pozele publicate în seara plecării ostașilor la Moscova au trezit un val de nemulțumiri. Șeful statului a fost acuzat de de inconsecvență. Fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța a făcut referire la declarațiile lui Igor Dodon din 12 iunie potrivit căreia „moldovenii nu ascultă sfaturile medicilor, urcă în microbuze ca în banca de șprote, 40 unul peste altul”. ”14 iunie: 75 de tineri, în același spațiu închis și tot ca „șprotele” într-un tub, în baza unui ordin al oleacă-medicului, contrar sfaturilor medicilor, contrar interdicțiilor dispuse”, a scris Negruța pe facebook.

Mai mult, scandalul a fost escaladat și de faptul că la parada din 24 iunile de la Moscova, militarii moldoveni vor defila de rând cu militari din zonele separatiste Abhazia, Osetia de Sud, teritorii ocupate prin agresiunea militară a Federației Ruse, precum și alte țări din CSI (Comunitatea Statelor Independente).

Deputatul Platformei DA Iurie Reniță i-a propus lui Igor Dodon să meargă la Moscova cu cei 2000 de militari din fosta Armată a 14-a din Transnistria. Reniță a declarat  că acest gest este o provocare politică ce compromite Armata Națională. Analistul politic Ion Tăbîrță afirmase că decizia președintelui Igor Dodon de a merge la Moscova în timp de pandemie, însoțit de militarii moldoveni, ar fi motivată electoral.

Între timp, pregătirile Kremlinului pentru comemorarea a 75 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial au fost un efort lung. Au existat focuri de artificii pentru a sărbători capturarea capitalelor europene de către Armata Roșie, publicarea selectivă a arhivelor istorice la cel mai înalt nivel pentru a „dovedi” că Polonia a început al Doilea Război Mondial. Campaniile de dezinformare au consolidat determinarea Kremlinului de a se defini ca singura forță de rezistență împotriva fascismului – acum și de-a lungul istoriei. Prin urmare, celebrarea victoriei în al Doilea Război Mondial este încadrată în termeni antagonici: oricine refuză să accepte în mod necritic narațiuni pro-Kremlin este acuzat de fascism și revizionism istoric.

Din perspectiva Kremlinului, istoria nu este o disciplină academică, ci un instrument de îndeplinire a ambițiilor politice. Istoria nu este ceva de ținut minte și destudiat, dar e ceva care urmează să fie gestionat. Potrivit unui studiu recent de la Stockholm Free World Forum, „Istoria este folosită de conducerea politică din Rusia ca un instrument pentru a crea legitimitate acasă și pentru a-i încadra comportamentul pe scena internațională. Este o politică care are consecințe atât pe plan intern, cât și în străinătate.”

Pentru Kremlin sunt multe în joc. Jurnalistul rus Andrei Arkhangelsky a scris la începutul anului: „Pe lângă lupta tradițională împotriva „falsificatorilor istoriei”, Kremlinul are și obiective interne. Înaintea alegerilor parlamentare și a anului 2024, are nevoie de consolidare societății. Cu toate acestea, singura modalitate este de angaja populația într-un maraton „împotrivă” – de data aceasta nu chiar a unui adversar real, ci împotriva unei istorii”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata