Kievul mărește presiunea asupra SUA pentru a-i permite să lovească cu arme americane pe teritoriul Rusiei

0 49

Interdicția SUA de a folosi armele furnizate pentru a viza ținte din Rusia a devenit o problemă presantă după ofensiva lansată de Moscova în regiunea nord-estică Harkov, într-o zonă de frontieră unde Kievul nu se poate apăra eficient.

O delegație de cinci deputați ucraineni a călătorit zilele trecute la Washington pentru a discuta subiectul cu oficiali ai administrației Biden și congresmeni, în încercarea de a convinge SUA să se răzgândească.

„E o nebunie. Militarii, precum generalii, nu înțeleg. Așa că ne presează pe noi, ca politicieni, să punem capăt [politicii], este o nebunie”, a comentat David Arahamia, șeful delegației.

„Am fost clari cu privire la propria politică”, a subliniat secretarul de stat american Anthony Blinken, admițând totuși că Ucraina este îndreptățită să decidă cum poartă războiul.

Trebuie să punem constant în balanță armele pe care le furnizăm și în ce scop cu dorința noastră de a ne asigura că astfel nu extindem conflictul dincolo de Ucraina, a declarat pentru The Hill senatorul Mark Kelly, membru în Comisia Serviciilor Armate.

Din punctul de vedere al Kievului, abilitatea de a ataca obiective militare din Rusia este vitală, astfel că în ultimele luni și-a intensificat campania de a lovi cu arme proprii rafinării, depozite militare și uzine de armament în Rusia.

„Ori de câte ori ceva nu merge bine, rușii se pot retrage oricând pe teritoriul lor, să se regrupeze și să o ia de la capăt”, spune Maksim Skripcenko, președintele Transatlantic Dialogue Center, care consiliază Kievul.

El e de părere că posibilitatea de a ataca cu arme americane ar fi putut preveni masarea de trupe la graniță.

Harkovul și alte orașe mari sunt periclitate tocmai pentru că Rusia profită de restricție, spune și Oleksandra Ustinova, șefa-adjunctă a grupului parlamentar pentru relațiile cu SUA.

Rusia își valorifică spațiul aerian ca pe un „sanctuar”, în timp ce Ucraina nu are posibilitatea să se apere interceptând aeronavele rusești, a comentat George Barros, analist la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW)

Ministrul britanic de externe David Cameron a semnalat recent că Londra nu se opune folosirii armelor britanice împotriva Rusiei și că „Ucraina are acest drept”.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata