Kremlinul caută un înlocuitor pentru Vladimir Putin
Kremlinul caută un înlocuitor pentru președintele rus Vladimir Putin pe fondul nemulțumirii tot mai mari față de războiul din Ucraina, potrivit unui oficial din serviciile de informații ucrainene, potrivit newsweek.com.
Putin și-a lansat „operațiunea militară specială” asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022, urmărind o victorie rapidă împotriva fostei republici sovietice, care la acea vreme era percepută ca având o armată mult mai slabă. Cu toate acestea, apărarea Kievului, mai puternică decât se aștepta, susținută de ajutorul militar occidental, a făcut imposibilă victoria militară rusească .
După mai bine de un an de luptă, invazia Rusiei continuă să stagneze, Ucraina eliberând mii de kilometri pătrați din teritoriul ocupat. Luptele rămân concentrate în partea cea mai de est a țării, unde încercarea Moscovei de a prelua controlul asupra Bahmut a încetinit în ultimele zile .
Elita rusă a stat, în general, în spatele lui Putin pe tot parcursul războiului, deși au existat semne că unele persoane s-au săturat de asta pe fondul pierderilor tot mai mari. Războiul a determinat Occidentul să emită sancțiuni care slăbesc economia Moscovei și a dus la moartea a peste 160.000 de soldați ruși, potrivit Ucrainei.
Pe fondul nemulțumirii tot mai mari, Ucraina crede acum că elitele ruse caută un succesor lui Putin.
Andri Iusov, purtătorul de cuvânt al direcției de informații militare a Ucrainei, a declarat că „cercul din jurul lui Putin se restrânge”. Putin devine „din ce în ce mai toxic”, chiar și în interiorul granițelor ruse, potrivit lui Iusov.
„În cadrul Kremlinului, există tot mai multă nemulțumire față de ceea ce se întâmplă”, a spus Iusov. „Există o înțelegere din ce în ce mai sumbră a perspectivelor, în special a catastrofei geopolitice a regimului Putin. Astfel, căutarea succesorului lui Putin este deja în derulare”.
El a adăugat că Putin nu este implicat în alegerea eventualului său succesor. Remarcile lui Iusov au fost postate pentru prima dată pe Twitter. Iusov nu a numit niciun potențial candidat pentru a-i succeda lui Putin.
Rusia nu a comentat public observațiile lui Iusov și rămâne neclar dacă înlocuirea lui Putin ar rezolva sau nu problemele din cadrul armatei ruse. Unii l-au criticat pe Putin pentru că a clasificat invazia drept „operație militară specială” mai degrabă decât „război”, limitând astfel capacitatea armatei de a lansa o mobilizare completă.
Markus Koipp, analistul militar al Academiei Școlii Tehnice Superioare din Zurich, susține că în ultima parte a anului 2023 este foarte probabil să se încheie războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, deoarece Moscova își va epuiza rezervele necesare pentru a continua agresiunea în toamnă.
Multe stocuri sovietice de arme au fost pur și simplu inutile în războiul modern. Situația pentru agresor a fost agravată, în cuvintele sale, de pierderi uriașe în război.
„Războiul se va încheia cel mai probabil în octombrie. Sunt calcule simple. Am comparat stocurile de tancuri și alte echipamente militare pe care le avea Federația Rusă înainte de război cu pierderile actuale. Mi se pare că stocurile rusești sunt extrem de supraevaluate: multe arme sunt din anii 50-60, care arată bine pe hârtie, dar nu au valoare practică… Rusia este un mare sat Potemkin care a înșelat cu succes Occidentul, făcându-l să creadă în forța și puterea sa”, a spus expertul militar.
Potrivit acestuia, în stadiul actual al războiului, armata rusă suferă pierderi de aproximativ șase ori mai mari decât Ucraina. Iar „mașina de tocat carne” de la Ugledar și Bahmut îi înrăutățește poziția.
Koipp nu crede că forțele armate ruse, în această etapă a războiului, sunt capabile să intre all-in pe alt sector al frontului. Pentru aceasta, rușii pur și simplu nu au puterea.
Fostul comandant al forțelor americane în Europa, Ben Hodges, a fost de acord cu opinia expertului elvețian, după cum a scris acesta pe Twitter.
Detalii, AICI