Lukașenka se întâlnește cu Putin, în timp ce miniștrii de externe ai UE discută noi sancțiuni împotriva Belarusului

0 131

Președintel belarus Alexandr Lukașenka se întâlnește astăzi, vineri 28 mai, la Moscova cu președintele rus Vladimir Puti. Întrevederea fusese stabilită înainte ca Lukanșenka să ordone aterizarea forțată a unui avion Ryanair la Minsk și arestarea lui Roman Protasevich. 

Joi, 27 mai, secretarul de presă a lui Putin, Dmitry Peskov a spus că la întâlnirea de astăzi Vladimir Putin va aborda subiectul cetățencei ruse Sofia Saspega, care a fost reținută la Minsk împreună cu jurnalistul Roman Protasevich.

La bordul avionului, care zbura de la Atena la Vilnius, se aflau jurnalistul Roman Protasevici și prietena lui, Sofia Sapega – cetățean rus. Ei au fost reținuți de autoritățile belaruse, sub acuzația că ar fi participat la organizarea de proteste antiguvernamentale.

Întrevederea Lukașenka – Putin are loc concomitent cu reuniunea de la Lisabona a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene la care discută posibile noi sancțiuni economice împotriva Belarusului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Lukașenka îl va informa pe Putin cu privire la incidentul cu avionul Ryanair, adăugând că „va fi abordată și problema unui cetățean rus care a fost arestat și care se află într-un centru de detenție preventivă” potrivit TASS. Cu toate acestea, întâlnirea se va concentra în principal pe agenda economică.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene discută posibile sancțiuni economice împotriva Belarusului, în timp ce țările industrializate ale Grupului celor Șapte (G7) au cerut „eliberarea imediată și necondiționată” a jurnalistului Roman Protasevici, pe fondul unui val de critici internaționale provocate de deturnarea, duminică a unui zbor Ryanair și de arestarea lui Protasevici și a prietenei acestuia.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata