Lukaşenko este acuzat că aduce cu avionul migranți din Orientul Mijlociu şi Africa, pentru a-i trimite apoi în UE

0 394

Franţa a acuzat miercuri familia preşedintelui bielorus Alexandr Lukaşenko că ar fi în spatele unui „trafic” cu fiinţe umane „abil organizat” spre Uniunea Europeană, prin Turcia şi Dubai. Țările UE care au graniță cu Belarus se află sub presiunea valurilor de migranți care forțează intrarea în blocul comunitar.

„Traficul de fiinţe umane este organizat chiar de familia Lukaşenko în mod direct, cu ţări terţe, în orice caz cu zboruri comerciale şi tururi organizate”, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene Clement Beaune.

„Regimul se organizează abil prin Turcia şi prin Dubai”, a adăugat el în faţa Comisiei pentru afaceri europene din Senat, evocând că migranţi au fost de asemenea transportaţi „din Irak”, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

UE îl suspectează pe preşedintele Lukaşenko de orchestrarea transportării migranţilor cu avionul din Orientul Mijlociu şi Africa la Minsk, după care aceştia sunt trimişi spre Lituania, Letonia şi Polonia, ca represalii la sancţiunile economice impuse regimului bielorus de către blocul comunitar.

„Este un trafic intolerabil care vizează slăbirea şi divizarea Uniunii Europene”, a afirmat Clement Beaune.

„Capcana în care vrea Lukaşenko ca noi să cădem, ceea ce ni s-a întâmplat cu Turcia, este să ni se spună: Voi sunteţi cei care nu vreţi migranţi, voi sunteţi cei care îi trataţi rău, voi sunteţi cei care nu respectaţi principiile de bază pe care le susţineţi”, a mai explicat Beaune.

„Trebuie să fim impecabili, fermi şi umani în acest răspuns”, a pledat secretarul de stat francez într-o afirmaţie critică vizând în special Polonia.

Criza migranților din Belarus

Varşovia intenţionează să construiască un zid la frontieră şi a instituit starea de urgenţă în zonă, unde forţele de ordine poloneze resping migranţii înapoi în Belarus.

Lituania a lansat la rândul său construcţia unui gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei sale cu Belarus.

12 ţări europene (Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia) au scris la 7 octombrie Comisiei Europene pentru a cere UE să finanţeze aceste proiecte.

„Nu cu sârmă ghimpată vom rezolva problema” şi nici „prin respingeri sau o lege de urgenţă care să nu permită presei accesul într-o zonă vastă pentru a verifica pur şi simplu ceea ce se petrece acolo”, a afirmat Clement Beaune.

Responsabilul francez a pledat pentru o „acţiune europeană faţă de legăturile aeriene, aeroporturi, ţări şi companii care permit sosirea migranţilor în Belarus şi apoi transportarea lor spre frontierele europene”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata