Lukașenko, prins cu minciuna! Acuză aeroporturile din Kiev și Vilnius că au refuzat aterizarea aeronavei Ryanair

0 141

După avertizarea despre prezența unei bombe la bord, avionul Ryanair nu a fost acceptat nici de Vilnius, nici în Varșovia, Lvov sau Kiev. Declarația a fost făcută miercuri de către președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko. Ulterior, autoritățile din Ucraina și din Elveția au dezmințit declarațiile acestuia.

„De ce a decis comandantul echipajului să aterizeze la Minsk, când se aflau la aproximativ 70 de kilometri de Vilnius? Nici Vilnius, încotro zbura, nici Varșovia, nici Lvov sau Kiev nu au vrut să accepte aterizarea avionului. De ce cei care se revoltă acum nu au acceptat acest avion? S-au speriat de responsabilitate? Sau cineva chiar avea nevoie ca el să aterizeze la Minsk?”, a menționat Lukașenko.

În același timp, autoritățile din Ucraina afirmă că nu au primit vreo cerere de aterizare a avionului Ryanair, la bordul căruia se afla Roman Protasevici. Și serviciul de presă al aeroportului internațional „Kiev”, spun că nu a primit o cerere de aterizare de urgență a unui avion Ryanair pe 23 mai.

Anterior, Alexandr Lukașenko a acuzat aeroporturile din Kiev și Vilnius că au refuzat aeronava Ryanair, în care se aflau jurnalistul Roman Protasevici și iubita sa, Sofia Sapega, într-o aterizare de urgență cauzată de o presupusă bombă în cabină.

Prin urmare, conform logicii politicianului, avionul a aterizat pe aeroportul din Minsk.

Circumstanțele aterizării forțate a aeronavei Ryanair din Minsk vor fi investigate de organizația internațională de aviație civilă.

Europa a cerut să impună sancțiuni împotriva Belarusului. Unele companii aeriene au încetat imediat să utilizeze spațiul aerian al țării. Traficul aerian cu Belarus a fost oprit, în special, de Lituania, Marea Britanie și Ucraina.

Totodată, Biroul federal de externe elvețian nu știa nimic despre amenințarea cu bombă de la bordul avionului Ryanair, susține reprezentantul oficial al Ministerului Elvețian de Externe, Pierre Alain Elchinger.

„În acest sens, autoritățile elvețiene nu au despre ce să informeze autoritățile belaruse cu privire la această problemă”, a rezumat Elchinger, cu referire la măsurile pe care intenționează să le ia după declarația lui Alexandr Lukașenko că mesajul despre amenințarea avionului Ryanair, a venit din Elveția.

De asemenea, Lukașenko nu ratează ocazia să insiste asupra faptului că Republica Belarus ar trebui să fie compensată pentru costurile investigării incidentului cu implicarea aeronavei.

„Dacă voi, cei din Occident, pregătiți un alt pachet de sancțiuni, atunci nu uitați să compensați costurile suportate de partea belorusă în timpul anchetei incidentului. Ministerul Situațiilor de Urgență, Ministerul Sănătății, manipulatori de câini și alte servicii care au fost ridicate la comanda mea. La urma urmei, se desfășoară în conformitate cu normele internaționale și legile noastre”, a subliniat Lukașenko.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata