Maia Sandu, în fața la zeci de președinți din întreaga lume: „Stabilitatea noastră este în interesul vostru”

66

Preşedintele SUA, Joe Biden, a invitat peste 100 de ţări şi teritorii la summit-ul său virtual dedicat democraţiei, acesta fiind al doilea eveniment de acest gen. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la primul, dar și azi, miercuri seara, 29 martie, la panelul la nivel de lideri pentru democrația în soluționarea provocărilor globale.

Discursul președintei a durat circa 5 minute. În cadrul acestuia, a vorbit despre lupta cu dezinformarea și propaganda rusească, amintind de apelul internațional adresat marilor companii IT.

Premierii Republicii Moldova, Ucrainei, Poloniei, țărilor baltice și ai altor două țări europene – Cehia și Slovacia – au semnat o scrisoare deschisă prin care îndeamnă marile companii în domeniul IT să acționeze împotriva manipulării și interferențelor informaționale străine, inclusiv a campaniilor de dezinformare care subminează pacea și stabilitatea în Europa.

Scrisoarea adresată companiilor internaționale solicită acestora să fie mai vigilente și să reziste să fie folosite ca mijloc de promovare a obiectivelor maligne. Semnatarii subliniază importanța cooperării și a angajării cu o gamă largă de părți interesate – guverne, societate civilă, experți și mediul academic – pentru a asigura un răspuns eficient al întregii societăți la dezinformare.

Documentul subliniază că guvernele semnatare au constatat că dezinformarea este desfășurată pentru a destabiliza țările, a slăbi democrațiile și, în cazul statelor aspirante pentru aderare la UE, să deraieze procesele de transformare și modernizare.

Pentru a soluționa aceste probleme, scrisoarea propune mai multe acțiuni concrete. Acestea includ utilizarea algoritmilor care prioritizează acuratețea și veridicitatea informațiilor partajate, politici de moderare mai clare și reguli mai stricte pentru conținuturile plătite de către utilizatori verificați.

„Acesta este un apel la acțiune, deoarece manipularea și interferența malignă străină, inclusiv campaniile de dezinformare reprezintă o amenințare la adresa democrației, a stabilității și a securității noastre naționale. Marile companii de tehnologie au puterea de a fi aliați vitali în efortul nostru comun de a combate atacurile informaționale ostile împotriva democrațiilor și a ordinii internaționale bazate pe reguli.”, spun prim-miniștrii Estoniei, Poloniei, Letoniei, Cehiei, Lituaniei, Republicii Moldova, Slovacia și  Ucrainei.

La fel, Maia Sandu a reiterat la Summitul Democrației 2023 solicitarea de a crea un regim de sancțiuni pentru oligarhii-destabilizatori. Anterior, membrii Comitetului Parlamentar de Asociere (CPA) UE – Moldova au adoptat, la Bruxelles, o declarație în care se menționează despre regimul european de sancțiuni pentru oligarhii care vor să destabilizeze și să corupă Republica Moldova.

„În alte cuvinte, stabilitatea noastră este în interesul vostru”, astfel și-a conchis Maia Sandu discursul.

La același panel, înaintea Maiei Sandu, au vorbit: președintele Slovaciei Zuzana Čaputová; președintele Lazarus McCarthy Chakwera din Malawi; președintele Vladimir Zelenski al Ucrainei; președintele Guillermo Lasso Mendoza al Ecuadorului și după ea: președintele Mohamed Bazoum al Nigerului; prim-ministrul Danemarcei Mette Frederiksen și președintele Laurentino Cortizo Cohen al Panama.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și