Matematica mass-mediei politizate

0 119

Portalurile „Primul în Moldova”,, „„NTV Moldova” și livenews.md au publicat același subiect cu titlul „Mai mult de un milion de cetățeni au devenit beneficiari ai prestațiilor sociale”, grație legii adoptate în Parlament la inițiativa PSRM. Cifra „ un milion” este dublată artificial, sau autorii au inclus în mod deliberat în acest calcul de două ori aceeași categorie de persoane care vor primi prestații sociale.

Cifra impresionantă de  „un milion” este folosită de autori cu referire la declarațiile deputaților socialiști Alla Darovanaia și Vladimir Odnostalko, făcute în cadrul unui briefing de presă în care și-au prezentat realizările în sfera socială din timpul sesiunii de primăvară-vară.

Aceeași beneficiari au fost numărați de două ori

Un milion de beneficiari au fost calculați de presa pro-socialistă, în baza următoarelor cifre: „Pe 1 ianuarie 2020, peste 580.000 de beneficiari de pensii și prestații sociale au primit un suport financiar de 700 de lei alte 660.000 de persoane vor primi această asistență din 1 octombrie 2020″.

În realitate, 580.000 de persoane au primit indemnizații și pensii, conform legilor adoptate în anii anteriori, iar cei care primesc prestația în luna octombrie, nu sunt „alte 660.000 de persoane”, ci aceeași aproximativ 580.000 de beneficiari, la care se adaugă aproximativ 80.000. Aceste 80 de mii de oameni sunt persoane cu venituri cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, care vor primi plăți în baza modificărilor aduse Legii bugetului, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, 581,7 mii de cetățeni au primit o asistență financiară de 700 de lei în ianuarie 2020, iar în octombrie 2020 numărul acestor beneficiari va ajunge la 659,9 mii de persoane.

Astfel, concluzionăm că mass-media afiliată partidului socialist „jongleaza” cu cifre și statistici. Dacă același număr de persoane ar primi asistență socială de două ori, aceasta fapt nu ar însemna că numărul beneficiarilor se dublează. Acestea pot fi considerate narațiuni populiste, promovate înainte de viitoarele alegeri din toamnă.

Mai mult, asistența financiară de 700 de lei, prezentată recent ca o realizare a actualului guvern, în special a președintelui Igor Dodon, se bazează pe programul lansat de Partidul Democraților înainte de alegerile parlamentare din 2019. La sfârșitul anului 2018, la propunerea parlamentarilor a fost  votată acordarea unei indemnizații de 600 de lei pensionarilor și altor categorii sociale al căror venit lunar este mai mic de 2.000 de lei.

La sfârșitul anului 2019, actualul guvern a lansat aceeași inițiativă iar Igor Dodon a anunțat că categoriile eligibile vor primi 700 de lei și că guvernul și parlamentul Chicu își vor îndeplini promisiunea. Apoi, Igor Dodon a vorbit despre 625.000 de beneficiari, dar de fapt au fost mai puțin de 582.000.

Sursa: StopFals.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata