Moldova, tot mai dependentă de Rusia din punct de vedere energetic. Ce pericole sunt evidențiate. Soluții – UNA SINGURĂ

0 147

Republica Moldova este tot mai dependentă din punct de vedere energetic de Federația Rusă. Practic, avem un singur furnizor de energie electrică și de gaze naturale. O văd cetățenii, o spun experții, o recunosc autoritățile naționale și ne atenționează instituțiile internaționale cu referire la acets subiect.

Riscul iminent al acestei dependențe ține de controlul indirect și presiunea directă care se manifestă din partea Federației Ruse.  În articolul publicat de Washington Post în contextul împlinirii celor 100 de zile de mandat de președintă ale Maiei Sandu, se precizează că sondajele arată modalitatea în care Uniunea Europeană și Federația Rusă își fac prezentă influența în instituții politice în țări post-sovietice. Uniunea Europeană, de exemplu, promite asociere și susținere financiară pentru promovarea democrației. Influența Rusiei, în contrast, se observă prin susținerea instituțiilor autocratice prin asistență politică, economică și militară.

Cercul vicios al dependenței energetice

Dependența energetică a fost încheiată într-un cerc vicios atunci când au fost semnate contractele de achiziție a gazelor naturale și a energiei electrice cu companii controlate de Kremlin. Vorbim despre Gazprom și, respectiv, Centrala Electrică de la Cuciurgan, controlată de grupul energetic rus Inter RAO. Cea din urmă companie este acuzată că a restricționat participarea altor furnizori la licitațiile din anul curent, devenind singurul furnizor posibil de energie electrică din Republica Moldova.

În acest context, dependența energetică de Moscova se acutizează, ori asta e una dintre strategiile Kremlinului pentru a-și impune influența în țările post-sovietice, după cum notează Washington Post.


Bani.md a solicitat opinia mai multor experți în energetică cu referire la impactul pe care în are Federația Rusă pe piața energetică din Moldova. Aprecierile oferite sunt îngrijorătoare, oricât de diplomați au încercat să fie în declarații:

Victor Parlicov, expert în energetică „IDIS Viitorul”

Achiziționarea energiei electrice de la Centrala Electrică de la Cuciurgan duce la acumularea datoriilor la gazele naturale. „Centrala Electrică de la Cuciurgan produce energie electrică pe bază de gaze naturale, combustibil pe care nu îl achită la prețul existent pe piață. De fapt, cumpărarea energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan înseamnă, pentru Republica Moldova, acumularea datoriilor la Moldovagaz către Gazprom.”, ori asta înseamnă îndatorarea continuă față de Federația Rusă.


Sergiu Tofilat, consilier prezidențial pe probleme în energie

Noi aprindem lumina, plătim factura, banii ajung la Centrala Electrică de la Cuciurgan, ei achită gazul la un preț minim către Tiraspol Transgaz Pridnestrovie pe aşa-numitul „cont special de gaze” și de acolo aceşti bani ajung mai departe în bugetul separatist.

Și noi acumulăm datorii. Finanțăm sistemul separatist și acumulăm datorii. Iată asta a fost schema care a ajutat Kremlinul să mențină un regim neconstituţional la noi în țară, să ne impună pe noi să îl finanțăm și încă să acumulăm datorii.

Gravitatea problemei este accentuată și de faptul că, potrivit lui Tofilat, din cinci linii de interconexiune cu Ucraina, patru trec prin stația de transformare a  Centralei Electrice de la Cuciurgan, din stânga Nistrului”, decizia de a admite sau nu alți jucători pe piață, fiind practic dictată de MGRES.


Roman Chirca, directorul Institutului Economiei de Piață

Problema conceptuală cu care se confruntă liberalizarea oricărei piețe, nu doar a celei energetice, constă în ceea că după orice liberalizare are loc reformatarea proprietarilor și se repornește procesul de monopolizare, lucru care se întâmplă, de fapt, și în Uniunea Europeană. De aceea mie mi se pare destul de scurtă în viziune abordarea expusă în directivele UE doar de liberalizare, pentru că acum câteva sute de ani omenirea a trecut deja prin aceste cicluri și în sută la sută din cazurile orice liberalizare duce la reformatare și remonopolizarea spre anumiți jucători.

Ce soluții are Moldova

Republica Moldova are o singură soluție: să asigure accesul mai mutor furnizori pe piața energetică din Republica Moldova. Dacă din punctul de vedere al asigurării cu gaze natruale am avansat, atunci pe piața energiei electrice lucrurile s-au mișcat doar pe hârtie.

Din punct de vedere tehnic, Moldova are posibilitatea să importe energie electrică din România prin intermediul rețelei europene ENTSOE (investiție care necesită peste 500 de milioane de dolari) și de la furnizorii din Ucraina.

Potivit surselor Bani.md, în cadrul licitațiilor la energia electrică din 2021, furnizorii ucraineni au oferit un preț mai mic pentru energia electrică. În pofida acestui fapt, Centrala Electrică de la Cuciurgan a reușit monopolizarea pieței și expulzarea furnizorilor ucraineni din concurs, încălcare gravă a tuturor standardelor Uniunii Europene.

Încălcarea normelor asumate în comerțul internațional pune în pericol parcursul european al Republicii Moldova.

În scopul realizării celei mai simple soluții pe care o are Moldova este ca autoritătea de reglementare ANRE, Executivul și Legislativul să realizeze pașii asumați în liberalizarea pieței energetice, nu doar de jure, dar și de facto și anume:

  • Crearea pieței energetice de a doua zi;
  • Crearea pieței intrazilnică;
  • Crearea pieței de balansare;
  • Desemnarea operatorului de piață.

Aceste acțiuni, potrivit caietului de sarcini, ar urma să fie finalizate la finele lunii septembrie, ca din octombrie piețele să fie funcționale.

Până la acest moment avem aprobate doar Regulile Piețelor, aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Potrivit surselor Bani.md, existat mai devrme o tentativă de desemnare a „Moldelectrica” SA în calitate de operator de piață, doar că mecanismul de funcționare propus nu a fost acceptat de autoritățile competente.

Mai mulți jucători pe piață

Potrivit expertului Roman Chirca, o piață sustenabilă are nevoie de surse fezabile de energie electrică. În opinia lui, conectarea le rețelele electrice din România este pentru Moldova un lux  de 500 de milioane de euro, pe care nu și l-ar putea permite, iar în acest context, până la dezvoltarea pieței de resurse regenerabile, Moldova poate achiziționa energia electrică doar de la Centrala Electrică de la Cuciurgan și din Ucraina.

Asigurarea participării mai multor jucători pe piața de energie electrică este un prim pas spre o piață concurențială.

Sursa: https://bani.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata