Mutare neașteptată a SUA: Țările prietene cu Rusia care fac un joc dublu luate la țintă

0 149

Experții financiari internaționali au constatat că, odată cu impunerea de către Occident de sancțiuni economice împotriva Rusiei, mai multe țări apropiate de Moscova, fac un așa-zis joc dublu. Acestea au permis eludarea interdicțiilor, iar acum ele sunt ținta Statelor Unite care au trimis reprezentanți ai Trezoreriei americane pentru a bloca importurile ”la negru” ale Rusiei.

Experții americani au fost direcționați în țări precum Kazahstan, Uzbekistan, Armenia și Tadjikistan pentru a monitoriza respectarea de către fiecare țară a sancțiunilor contra Rusiei, potrivit Intelli News.

Oficialii Trezoreriei operează în cadrul Ambasadei SUA în fiecare dintre aceste țări și au fost însărcinați cu monitorizarea tranzacțiilor efectuate de entitățile ruse cu creditori locali care încearcă să eludeze sancțiunile, potrivit unui bancher de la Almaty.

„Americanii încearcă cu adevărat să pună capăt celor mai mari infractori pentru schemele de plată din umbră și să închidă orice lacune pentru importurile paralele”, a declarat bancherul, care a refuzat să fie numit din motive de securitate. „Dar aș spune că Rusia va fi furioasă că tipii ăștia sunt la pământ în curtea lor, uitându-se la cărți.”

„Anul acesta va fi un an al aplicării sancțiunilor”, a declarat Maria Shagina, expert în sancțiuni la Institutul Internațional de Studii Strategice din Berlin. „Totuși, aplicarea UE are nevoie urgentă de consolidare, deoarece capacitățile guvernelor naționale variază între statele membre. Echivalarea condițiilor de concurență, stabilirea unei mai bune coordonări transfrontaliere și armonizarea legislației sunt esențiale pentru eforturile UE de a preveni eludarea sancțiunilor.”

Într-o dezvoltare separată, băncile din Kazahstan, Armenia și Hong Kong au început să blocheze plățile pentru electronice făcute de cumpărătorii din Rusia pentru iPhone-uri, tablete și mașini de spălat foarte râvnite.

Țări terțe care ajută Rusia

În prezent, UE încearcă să închidă nodurile din Caucaz și Asia Centrală, care au devenit rute vitale pentru comerțul indirect cu Rusia. Kazahstanul a înregistrat o creștere de 57% a comerțului cu Rusia de la începutul războiului, în timp ce Armenia a înregistrat o creștere a comerțului cu 22% în dolari, potrivit înregistrărilor vamale.

Mai mult, un raport al ziarului german Bild din mai a indicat că exporturile anumitor mărfuri din Germania către statele CSI s-au dublat de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Furnizarea de bunuri germane către Tadjikistan a crescut cu 150% în 2022, către Belarus cu 77% și către Kârgâzstan, cu 994%, potrivit datelor Oficiului Federal de Statistică din Berlin. Potrivit Asociației Germane de Afaceri de Est, exporturile de mașini și piese auto din Germania în Kazahstan au crescut cu 507% și în Armenia cu 761% în 2022.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata