NATO: Rusia poartă întreaga responsabilitate a acţiunilor periculoase în regiunea Mării Negre

0 47

NATO a condamnat miercuri atitudinea ”periculoasă” a Rusiei în Marea Neagră şi tentativele sale de a bloca exporturile de cereale ucrainene, în finalul unei reuniuni de urgenţă cu Kievul, relatează AFP.

„Aliaţii şi Ucraina au condamnat ferm decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind cerealele şi tentativele sale deliberate de a opri exporturile agricole ale Ucrainei de care depind sute de milioane de persoane din lume”, indică un comunicat al NATO.

Aceştia condamnă de asemenea „recentele atacuri cu rachetă ale Rusiei ce au vizat Odesa, Mihailov şi alte oraşe port (din Ucraina), inclusiv atacul cinic cu drone al Moscovei contra unor structuri de depozitare a cerealelor la Reni”, port foarte apropiat de frontiera României, se adaugă în text.

O nouă „zonă de avertizare” maritimă creată de Rusia cuprinde apele din zona exclusivă a Bulgariei, membră a NATO, ceea ce „generează noi riscuri de neînţelegeri şi escaladă”, atenţionează alianţa celor 31 de state.

„Rusia poartă întreaga responsabilitate a acţiunilor sale periculoase şi escaladei în regiunea Mării Negre”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

„Acţiunile Rusiei creează de asemenea riscuri substanţiale pentru stabilitatea în Marea Neagră, de o importanţă strategică pentru NATO. Aliaţii îşi intensifică sprijinul pentru Ucraina şi îşi întăresc vigilenţa”, a insistat el.

A fost a doua reuniune a noului Consiliu NATO-Rusia, inaugurat la summitul Alianţei de la începutul acestei luni de la Vilnius.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata