Principiile politice „murdare” ale președintelui Dodon și influența lor în viitoarele alegeri prezidențiale
Conglomeratul media al Partidului Socialiștilor, format din posturi TV, radio și portaluri de știri, își joacă rolul înainte de viitoarele alegeri prezidențiale, în care actualul președinte Igor Dodon candidează independent. Mass-media afiliată PSRM încearcă să amplifice vocea lui Dodon, discreditat de scandalurile de corupție, incapacitatea de a gestiona criza pandemică din țară și alte inițiative eșuate. Pe lângă cele menționate, în ultimele luni, președintele Dodon are o problemă și cu sprijinul populației.
Sondajele de opinie prezentate de mai multe entități arată date destul de controversate și manipulatoare, trase de urechi. Sondajele recent realizate de Asociația Sociologilor și Demografilor îl favorizează în mod evident pe actualul președinte Dodon, al cărui sprijin din partea poporului este în continuă scădere în ultimele luni, pe fondalul unor factori defăimători: pandemie, corupție, scandaluri, politică externă la porțile Federației Ruse și multe altele.
„Imaginea candidatului”
În ciuda acestui lucru, președintele încă se bazează pe sprijinul Kremlinului și se pare că-l primește. Dodon primește sprijin financiar, informativ și de imagine din partea Rusiei direct de la președintele Putin. Pe 28 septembrie, acesta a organizat o videoconferință cu liderul de la Kremlin, deși purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat cu o săptămână înainte că o astfel de întâlnire nu este prevăzută. Astfel, această întrevedere nu înseamnă nimic altceva decât o nouă implicare geopolitică.
Dodon își creează din nou imaginea unui candidat al cărui interes este să împiedice „îndreptarea țării către Occident și retragerea din zona de influență rusă”, „soluționarea conflictului din Transnitria” și „să nu piardă statalitatea”. O încercare de a hrăni poporul moldovean pentru a doua oară cu „aceleași bucate din 2016” nu va avea același succes. Societatea moldovenească nu vede sensul unor astfel de promisiuni deoarece înțelege deja limitele a ceea ce este posibil pentru președintele Dodon. Toate acestea sunt promisiuni imposibile care vor duce la proteste în masă și, în consecință, poate, la pierderea puterii.
„Imaginea Salvatorului”
Sprijinul informativ pe care președintele Dodon îl primește de la presa rusă de stat și de la cea controlată de PSRM nu are nimic de-a face cu loialitatea. Toate acestea sunt o mașinărie de propagandă perfect reglată ce creează „imaginea salvatorului poporului”. Această mașinărie nu răspunde la întrebări și nu acordă atenție contradicțiilor interminabile ale președintelui și creează o scuză din partea lor, datorită căreia publicul ar putea fi „mândru” de șeful statului.
În acest an dificil pentru toți, Igor Dodon a încălcat măsurile de carantină în toate modurile posibile; a plecat în vacanță atunci când nimeni nu a mers; s-a odihnit și a călătorit fără a explica câți bani a cheltuit și din ce surse; a dat premii de stat unor personalități controversate și a zburat la Moscova cât mai des posibil.
În toți cei patru ani în care Igor Dodon a fost președinte, plecările în Rusia au avut loc cu regularitate și au avut un caracter oficial sau nesemnificativ. După astfel de întâlniri, Igor Dodon se întorcea acasă ca un „salvator”, lăudându-se cu „progrese semnificative”, dar în același timp neavând răspunsuri la întrebările care erau atât de importante pentru societate.
De asemenea, în 2018, Dodon s-a întors de la Moscova după o discuție cu fiul procurorului general al Rusiei, Igor Chaika. Într-o atmosferă relaxată, interlocutorii au abordat o serie întreagă de chestiuni importante ale cooperării economice moldo-ruse, în primul rând problema investițiilor afacerilor rusești în economia Moldovei, a anunțat într-un comunicat de presă președinția.
Toate acestea pentru a afla mai târziu că bazele noii afaceri de familie au fost puse la acea întâlnire: fratele mai mic al lui Igor Dodon a devenit partenerul lui Chaika în afacerea „deșeurilor”, iar fiul procurorului rus a devenit partener al imperiului media asociat socialiștilor de la Chișinău.
Disinfo a scris mai devreme despre videoconferinta lui Putin cu Dodon.
Oamenii nu au avut timp să înțeleagă eficacitatea dialogurilor cu Putin, iar la scurt timp, Igor Dodon discută deja cu directorul Lukoil-Moldova Feyruz Isaev despre modul în care un așa-numit ajutorul umanitar va fi distribuit sub formă de combustibil, pe care nu este clar când îl va oferi Putin. Ce legătură are Lukoil cu cetățenii moldoveni? De ce discută Dodon despre banii solicitați cu directorul unei companii private?
Între timp, președintele a declarat că a discutat „mai multe subiecte legate de parteneriatul strategic dintre Moldova și Turcia” în cursul unei discuții telefonice cu Președintele turc Recep Erdogan. Dodon nu a dezvăluit niciodată esența acestor subiecte. Au fost legate de soarta profesorilor turci extrădați din Moldova sau de soarta lui Vlad Plahotniuc, căutat de forțele de ordine, a căror urmă a fost găsită în Turcia?