Promisunile pre-electorale ale Kremlinului în susținerea lui Igor Dodon: jumătate de miliard de ruble în combustibil, reluarea zborurilor și „succes în alegeri”
Operațiunea activă de susținere a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, de către Kremlin, ia amploare în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale, care vor avea loc în data de 1 noiembrie. Pe 28 septembrie, în cadrul ședinței CEC, s-a decis înregistrarea lui Dodon drept candidat pentru un nou mandat prezidenția. Înainte de aceasta, în aceeași zi, Dodon a avut o videoconferinţa cu Putin, care pare să fi fost amânată intenționat până în ziua înregistrării lui în cursă, deoarece pe 25 septembrie, secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că „în zilele următoare nu este planificată nicio întâlnire”.
Întâlnirile lui Igor Dodon cu președintele rus, care sunt destul de frecvente, par să ducă la „restabilirea legăturilor interstatale”. Videoconferința pe care președinții au avut-o în ziua în care Dodon trebuia să se înregistreze drept candidat pentru alegerile prezidențiale îi oferă acestuia un avantaj în cursa electorală. Prin eforturile Kremlinului, Dodon încearcă să atragă electoratul vorbitor de limbă rusă de partea sa. Vladimir Putin îi urează succes în alegeri și promite că după scrutinul prezidențial Rusia și Moldova vor putea „continua lucrările începute pentru restabilirea legăturilor interstatale și dezvoltarea acestora”.
Este imposibil să nu sesizăm agitaţia electorală în astfel de întâlniri, pe care Dodon a lansat-o cu mult înainte de campanie. Prezentând un raport de 41 de pagini cu privire la activitățile sale, Igor Dodon, spune că și-a „îndeplinit” majoritatea promisiunilor făcute în 2016 și nu pleacă nicăieri.
Președintele folosește subiectul protestelor fermierilor afectați de seceta severă din acest an în scopuri personale. Mai exact, pentru a face presiuni asupra oponenților politici și campanie de PR. Prima parte a fost realizată de colegii de partid ai lui Dodon, care au răspândit câteva falsuri despre liderul partidului Demnitate și Adevărul spunând că protestele fermierilor au fost finanțate de forțele din opoziție. Umilirea lansată în direcţia protestatarilor nu a fost suficientă, astfel că liderul socialiștilor din Parlament, Corneliu Furculiţă, le-a cearut fermierilor să se roage și să aibă răbdare, așa cum au făcut strămoșii lor.
Acum, consecințele secetei și declarațiile lui Furculiţă sunt redresate de Igor Dodon cu sprijinul direct al liderului de la Kremlin. Pe 29 septembrie, el a anunțat că va oferi 500 de milioane de ruble, ca ajutor umanitar fermierilor moldoveni, iar prima tranșă a fost deja pregătită. Mai mult, Dodon discută cu Putin despre o serie de alte aspecte, printre care: reluarea traficului aerian între țări, în ciuda situației critice legate de pandemia de Covid-19 din Moldova; acţiuni favorabile împrumutului rusesc, care a fost blocat în aprilie de Curtea Constituțională a Republicii Moldova; sporirea interesului pentru furnizarea vaccinului rusesc, a cărui calitate este îndoielnică şi acest fapt a fost dezbătut, în mod repetat, de către mass-media.
[…] a scris mai devreme despre videoconferinta lui Putin cu […]