O nouă lege care împuternicește Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) să opereze propriile centre de detenție preventivă a fost semnată miercuri de Vladimir Putin, punând capăt controlului exclusiv al Ministerului Justiției asupra gestionării deținuților, care dura de aproape două decenii — un sistem instituit în anii 2000 pentru a se alinia la normele juridice europene, transmite novayagazeta.eu.

Legea, care va intra în vigoare în data de 1 ianuarie 2026, permite FSB să creeze și să opereze propriile facilități, în care poate stabili propriile standarde privind condițiile în care vor fi deținuți, transportați și anchetați deținuții în arest preventiv.

Măsura va afecta centrele de detenție în care sunt reținuți indivizi suspectați de trădare, spionaj, terorism sau „extremism”, pentru a „proteja mai bine secretele de stat” în timpul invaziei în curs a Ucrainei, potrivit unei note explicative care însoțește legislația.

Potrivit cercetătorilor Andrey Soldatov și Irina Borogan, experți în serviciile de securitate ale Rusiei, legea reprezintă „baza pentru un nou Gulag” și ar putea duce la o represiune crescută în țară.

Pe lângă faptul că permite FSB să-și creeze propriile facilități, legea va readuce sub controlul legal al FSB cel puțin șapte centre de detenție preventivă gestionate anterior de Ministerul Justiției, potrivit Meduza, un canal de știri independent, inclusiv faimosul centru de detenție preventivă Lefortovo din Moscova.

Citește mai mult AICI

Share.
Exit mobile version