Regimul este pe cale de a se izola total: liderii opoziției din Belarus anunță noi proteste împotriva regimului Lukașenko

0 154

Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei belaruse, a anunțat că împreună cu alți opozanți  începe pregătirile pentru o nouă fază de proteste în urma ultimelor evenimente care au avut loc în republică. Este vorba despre aterizarea forțată a avionului „Ryanair” pe aeroportul din Minsk, reținerea jurnalistului Roman Protasevici. 

Într-o secvență video ce a fost publicată miercuri pe Youtube, Svetlana Tihanovskaia și consilierii acesteia au declarat că Belarus s-a transformat într-un punct negru pe harta lumii, regimul este pe cale de a se izola total, iar belarușii trebuie să fac tot posibilul pentru a opri violențele și a organiza noi alegeri. În acest sens, lidera opoziției a precizat că urmează a fi organizate noi proteste în republică.

„Noi, Oficiul Svetlana Tihanovskaia, Consiliul de coordonare, Direcția populară anti-criză, sediul central de la Tsepkalo, Bypol și alte forțe democratice, suntem de părere că urmare a acțiunilor necugetate ale regimului ilegitim, Belarus s-a transformat într-un „punct negru” pe harta lumii”, – a spus Tihanovskaya în adresarea sa.

Opozanta a mai spus că belarusii, trebuie să facă tot posibilul pentru a elibera prizonierii politici, a opri violența și a organiza alegeri corecte.

„Trebuie să acționăm – fereastra oportunității este deschisă. Nu mai este nimic de așteptat – teroarea trebuie oprită definitiv. Începem să ne pregătim pentru o nouă fază activă a protestului”, – punctează Tihanovskaya.

Duminică, un avion de vânătoare MiG-29 a decolat pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla Roman Protasevici, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La aterizare, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.

Aeronava Ryanair efectua o cursă Atena – Vilnius. Mai avea 2 minute până să iasă din spațiul aerian al Belarusului când a fost interceptată de un avion militar MiG-29 și redirecționată către Minsk. Motivul oferit ulterior: o alertă – falsă – privind existența unei bombe la bord.

Tânărul Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor împotriva lui Aleksandr Lukașenko.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata