Un nou set de date publicat de agenția de statistică a Federației Ruse, Rosstat, confirmă ceea ce specialiștii în demografie avertizează de ani întregi: Rusia intră într-o spirală a declinului democrafic care ar putea avea consecințe ireversibile în deceniile următoare, scrie express.co.uk.
După decenii de crize suprapuse — economice, sociale și militare — Federația Rusă pare a se confrunta cu un risc sistemic intern rar discutat public: colapsul natalității.
Un minim istoric al nașterilor și o prognoză îngrijorătoare
În 2023, în Rusia s-au născut doar 1,22 milioane de copii, cel mai mic număr anual din ultimul sfert de secol. Și mai îngrijorător este că tendința nu dă semne de inversare: Rosstat estimează că până în 2027, numărul nașterilor va scădea sub pragul de 1,14 milioane.
În același timp, mortalitatea rămâne ridicată — în parte din cauza problemelor cronice de sănătate publică, precum alcoolismul și consumul de droguri, dar și pe fondul pierderilor umane provocate de războiul din Ucraina. Din 2016 până în 2024, populația s-a diminuat natural cu peste 3 milioane de persoane.
Un rezervor matern în scădere rapidă
Ceea ce face criza demografică rusească cu atât mai dificil de rezolvat este faptul că scade vertiginos și baza biologică pentru regenerare: numărul femeilor aflate la vârsta fertilă.
Vicepremierul Tatiana Golikova a declarat recent, în fața deputaților, că până în 2046, grupul femeilor capabile să nască va scădea cu 7 milioane – de la 34 la doar 27 de milioane. „Rusia trăiește într-o traiectorie descendentă a principalului grup reproductiv al populației”, a recunoscut oficialul.
Detalii, AICI