Rusia și SUA – viziuni diferite despre conflictul transnistrean

0 175

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, insistă pe obținerea unui statut special pentru regiunea transnistreană, în timp ce  ambasadorul SUA la Chișinău crede că regiunea trebuie să fie controlată de Chișinău. 

Președintele rus, Vladimir Putin și-a arătat încă o dată dorința de obținere a uni statut special pentru regiunea Transnistreană în cadrul ceremoniei de înmânare a scrisorilor de acreditare a mai multor ambasadori la Moscova, inclusiv a ambasadorului Republicii Moldova, Vladimir Golovatiuc.

„Vom promova în continuare identificarea unei soluții juste pentru problema transnistreană. Pledăm pentru găsirea unui consens privind un statut special, fiabil și garantat al Transnistriei, respectând în același timp suveranitatea și asigurând integritatea teritorială a R. Moldova”, a declarat Putin, potrivit TASS.

Președintele Federației Ruse nu a spus însă nimic despre trupele rus care se află ilegal în regiunea transnistreană prin care se atentează la suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

În același timp, ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan a declarat, într-o discuție cu studenții de la USM că ”teritoriul transnistrean trebuie să fie sub controlul Guvernului Republicii Moldova”.

”Noi susţinem reintegrarea totală a ”transnistriei” în Republica Moldova. Un factor pentru rezolvarea (conflictului) ţine de consolidarea unei abordări în Republica Moldova, întrucât în dreapta Nistrului sunt multe abordări, dar trebuie să se formeze o singură strategie. Am văzut la Chişinău această încercare de a forma o singură politică faţă de problema transnistreană”, a declarat Hogan.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata