Statele Unite au anunțat suspendarea zborurilor cu Belarus și introducerea unor sancțiuni

0 138

Statele Unite au decis să suspende acordul cu Belarus privind zborurile bilaterale din cauza incidentului cu aeronava Ryanair, rezultă din declarația purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki. Statele Unite au anunțat, de asemenea, reimpunerea sancțiunilor împotriva a nouă întreprinderi de stat și extinderea sancțiunilor împotriva reprezentanților cheie ai autorităților din Belarus.

„Redirecționarea unui avion Ryanair de către Belarus sub un pretext fals, care zboară între două state membre ale UE, dar și arestarea ulterioară a lui Roman Protasevich este o încălcare directă a normelor internaționale. Aceste evenimente au avut loc pe fondul unui val din ce în ce mai mare de represiuni din partea regimului Lukashenko împotriva aspirațiilor poporului din Belarus pentru democrație și respectarea drepturilor omului ”, se arată în declarația lui Psaki pe site-ul Casei Albe.

În acest sens, Statele Unite au anunțat că:

  • suspendă aplicarea acordului din 2019 cu Belarus privind utilizarea spațiului aerian;
  • în cooperare cu UE și alți parteneri, să dezvolte sancțiuni specifice împotriva reprezentanților cheie ai autorităților din Belarus legate de încălcarea drepturilor omului, corupție, alegeri frauduloase din 2020 și evenimentele din 23 mai;
  • intenționează, pe 3 iunie, să returneze sancțiunile ridicate anterior împotriva a nouă întreprinderi de stat din Belarus.

„Îi cerem lui Lukashenka să efectueze o investigație internațională credibilă cu privire la evenimentele din 23 mai, să elibereze imediat toți deținuții politici și să intre într-un dialog politic cuprinzător și autentic cu liderii opoziției democratice și grupurile societății civile, care va duce la alegeri prezidențiale corecte”, se arată în declarație.

Anterior, Administrația Federală a Aviației (FAA) a emis un avertisment către transportatorii aerieni, îndemnându-i să fie extrem de prudenți atunci când traversează spațiul aerian din Belarus. Înainte de aceasta, președintele american Joe Biden a ordonat dezvoltarea unui răspuns la o aterizare de urgență pentru Ryanair.

Avionul Ryanair care zbura de la Atena la Vilnius a aterizat de urgență la Minsk pe 23 mai. Roman Protasevici, fost redactor-șef al canalului Nexta Telegram, și iubita sa, o rusoaică, Sofia Sapega, au fost reținuți. Agenția Europeană de Siguranță a Aviației a recomandat companiilor aeriene din UE să evite spațiul aerian din Belarus, iar Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI) a lansat o anchetă asupra aterizării de urgență.

Sursa: kommersant.ru

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata