Tehnici rusești de propagandă: inundarea minții cu hiperbole

0 147

Oricine studiază dezinformarea s-ar putea întreba de ce spațiul informațional conține atât de multe hiperbole. De exemplu, când citiți despre pandemie, nu puteți evita narațiunile extravagante despre  satana trăgând sforile sau scenarii sălbatice în care liderii occidentali apar ca dictatori. Probabil, o parte din explicații constau în faptul că, din punctul de vedere al percepției, drama este ademenitoare; oamenii dau click pe conținut hiperbolic și emoțional.

Un studiu recent al Universității Oxford scoate la lumină naratorii care răspândesc dezinformarea. De exempluc RT TV canal, un „lider” la acest capitol, foloseste dezinformare pentru a crea haos politic. În cazul în care haosul este scopul, mijloacele sunt un număr masiv de narațiuni de dezinformare, asemeni  unui tsunami.

În căutarea unei audiențe largi este necesară extravaganța nerestricționată. Privind tendințele de dezinformare în această săptămână, vom vedea o multime de tsunami bizare.

Așa cum era de așteptat, am depistat o mulțime de dezinformări despre politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, protestele declanșate de arestarea sa și vizita la Moscova a Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell. După cum am raportat deja, un flux de narațiuni de dezinformare interconectate care au apărut în timpul conferinței de presă comune a lui Borrell cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, produs de ecosistemul pro-Kremlin de dezinformare și care se declanșează fără probleme după încheierea conferinței.

În timpul vizitei Înaltului Reprezentant al UE, Rusia a expulzat și trei diplomați europeni care monitorizau protestele. De fapt, au fost prezenți doar la fața locului, ceea ce este compatibil cu statutul lor de diplomați străini. Chiar și imaginile video răspândite de mass-media de stat rusă au arătat că diplomații erau doar în aer liber în momentul demonstrațiilor. Mai mult, chiar și în temeiul dreptului constituțional rus, aceste proteste au fost legale. Cu toate acestea, presa pro-Kremlin a susținut că Rusia a fost „forțată” să expulzeze diplomații UE care au participat la proteste ilegale sau că diplomații din UE au luat parte la mitinguri nesancționate.

O serie de narațiuni au catalogat comportamentul UE ca fiind agresiv față de Rusia, eroul și victima multor povești false. Potrivit uneia dintre narațiuni, misiunea lui Borrell a fost de a biciui public Rusia. Alta s-a referit la presupusul vis al UE de a invada Rusia. Conform acestei narațiuni, Occidentului îi este frică să înceapă un război cu Rusia, așa că folosește  „coloană a cincea” pentru a destabiliza țara.

Sursa: euromaidanpress.com

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata