Teoriile conspirației pe timp de pandemie. Cum le identificăm și care sunt metodele de a le contracara

0 118

Autor: Vlad Dobrea

Pandemia de coronavirus a cunoscut o creștere a teoriilor conspirative dăunătoare și înșelătoare, răspândindu-se mai ales online.

Pentru a descuraja această tendință, Comisia Europeană și UNESCO au publicat un set de infografice educaționale care ajută cetățenii să identifice și să contracareze teoriile conspirației.

Ce sunt de fapt teoriile consipirației

Teoriile conspirației reprezintă în primul rând, credința că anumite evenimente sau situații sunt manipulate în secret de forțe puternice cu intenție negativă.

Teoriile conspirației au 6 lucruri în comun:

1. Un presupus complot secret.

2. Un grup de conspiratori.

3. „Dovezi” care par să susțină teoria conspirației.

4. Ideea că nimic nu se întâmplă întâmplător și că nu există coincidențe; nimic nu este așa cum pare a fi și totul este conectat.

5. Împart lumea în bine sau rău.

6. Întotdeauna va exista un țap ispășitor (persoană sau grup anume)

Specialiștii UE menționează că teoriile conspirației apar adesea ca o explicație logică a evenimentelor sau situațiilor dificil de înțeles și aduc un fals sentiment de control. Această nevoie de claritate este accentuată în momentele de incertitudine precum pandemia COVID-19.

De asemenea, teoriile conspirației încep adesea ca o suspiciune. Apare ideea cine beneficiază de eveniment sau situație și se identifică astfel conspiratorii. Orice „dovadă” este apoi forțată să se potrivească teoriei.

Odată ce au prins rădăcină, teoriile conspirației pot crește rapid. Sunt greu de infirmat, deoarece orice persoană care încearcă este văzută ca făcând parte din conspirație.

Totodată, specialiștii spun că majoritatea cred că teoriile conspirației sunt adevărate. Alții doresc în mod deliberat să provoace, să manipuleze sau să vizeze oameni din motive politice sau financiare. Atenție: pot proveni din mai multe surse, de ex. internet, prieteni, rude.

Ce trebuie verificat la un articol care dezvăluie o anumită „conspirație”

Specialiștii UE spun că, în primul rând, trebuie verificat autorul unui astfel de articol. Dacă acesta este cunoscut că deține expertiză asupra domeniului, e puțin probabil să fie vorba despre o simplă teorie a conspirației. În plus, dacă autorul vine cu dovezi clare, din surse verificabile, care citează studii științifice ori academice, sporesc șansele ca respectivul articol să fie unul credibil.

Sursele citate trebuie, de asemenea, să fie credibile, iar informațiile publicate să fie susținute și confirmate și de către alți oameni de știință. De asemenea, informațiile trebuie să fie confirmate și din surse independente (site-uri specializate în așa-numitul „fact checking” – verificarea surselor, a „faptelor” etc.)

Semnale negative care ar trebui să tragă un „semnal de alarmă”: autorul se declară „expert” și deține „calificări” în domenii care, la o cercetare amănunțită se dovedesc a fi false, ori sursele citate nu sunt clare ori credibile.

Șase întrebări simple prin care poți desființa conspirațiile

Specialiștii UE consideră că nimeni nu este lipsit de prejudecăți sau temeri, ceea ce ar putea deschide ușa credinței într-o teorie a conspirației.

De unde vin temerile, credințele și valorile mele?

Înreabă-te: de ce cred ceea ce cred?

1. Care sunt temerile, convingerile și valorile mele? Cum îmi afectează deciziile și cum interacționez cu oamenii?

2. Am prejudecăți și cred în stereotipuri? De ce?

3. Mă simt dezavantajat? In ce fel?

4. Simt nevoia să dau vina pe altcineva? De ce?

5. Cum îmi aleg sursele de informații?

6. S-a schimbat ceva odată cu răspândirea focarului de COVID-19?

Specialiștii UE notează: ”COVID-19 este înspăimântător. E normal să te simți copleșit și să cauți răspunsuri.
Rețineți: nimeni nu este responsabil pentru crearea virusului, dar cu toții putem ajuta la reducerea focarului”.

Teorii ale conspirației: legătura cu COVID-19

COVID-19 este o nouă boală cauzată de cel mai recent descoperit coronavirus. Dovezile științifice arată că coronavirusurile provin în general de la animale. Sursa animală pentru COVID-19 nu a fost încă confirmată.

Incertitudinea, frica și complexitatea pandemiei COVID-19 au alimentat conspirațiile. Se încearcă să se explice de ce s-a produs pandemia și cine beneficiază de aceasta.

Specialiștii UE menționează că un studiu global realizat în 28 de țări a arătat că mai mult de 3 din 10 persoane chestionate consideră că o putere străină sau o altă forță cauzează în mod deliberat răspândirea virusului COVID-19.

Specialiștii în dezinformare și teorii ale conspirației ai UE avertizează: ”Fii atent, teoriile conspirației sunt înșelătoare: ignoră dovezile științifice și învinovățesc în mod fals indivizii și grupurile care nu sunt responsabile pentru pandemie. Nu le împărtăși”.

Care sunt cele mai populare teorii ale conspirației în ceea ce privește Covid-19

Virusul a fost creat artificial (de exemplu, într-un laborator) de către persoane cu un interes specific (de exemplu, reducerea populației mondiale).

Virusul a fost răspândit în mod intenționat sau răspândirea sa naturală a crescut artificial pentru a afecta cât mai mulți oameni (de exemplu, prin semnale 5G).

Vaccinurile și tratamentele sunt ascunse în mod intenționat pentru a nu perturba răspândirea și a dăuna cât mai multor oameni.

Anumite măsuri sanitare de combatere a răspândirii virusului sunt utilizate pentru a dăuna sau controla în mod intenționat societatea (de exemplu, vaccinuri, măști).

Sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/teoriile-conspiratiei-pe-timp-de-pandemie-cum-le-indentificam-si-care-sunt-metodele-de-a-le-contracara.html

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata