Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că Washingtonul nu se opune unei posibile trimiteri de forțe de menținere a păcii din țările UE în Ucraina pentru a monitoriza respectarea regimului de încetare a focului, în cazul în care acesta va fi instituit. Totuși, problema prezenței unui contingent de menținere a păcii din SUA în Ucraina nu se află pe ordinea de zi, a afirmat liderul american în cadrul unui briefing susținut la reședința sa din Mar-a-Lago, marți, 18 februarie, scrie DW.

Ar fi bine să fie desfășurate acolo (în Ucraina – n.r.) trupe, nu am nimic împotrivă”, a spus Trump. El a precizat însă că „nu este vorba despre trupe americane, pentru că suntem departe”. În schimb, a încurajat implicarea partenerilor europeni, menționând că „dacă țările europene vor dori să facă acest lucru, va fi minunat”.

Propunerea trimiterii de forțe de menținere a păcii în Ucraina a fost susținută anterior de Franța și Marea Britanie, însă, până în prezent, statele membre ale UE nu au ajuns la un consens. În același timp, Moscova se opune categoric unui astfel de demers, calificând prezența militară occidentală în Ucraina drept „inacceptabilă”.

Trump respinge ideea retragerii trupelor americane din Europa

Referindu-se la prezența trupelor americane în Europa, Trump a menționat că, în prezent, nu intenționează să le retragă sau să reducă acest contingent. Discuțiile privind această posibilitate au început odată cu preluarea mandatului de președinte de către Trump, care anterior își exprimase dorința de a reduce prezența militară a SUA în Europa.

De asemenea, reducerea contingentului american în Europa a fost solicitată de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, ale cărui declarații au fost recent reluate de membri ai administrației Trump.

Alegeri în Ucraina – condiție pentru negocieri?

Donald Trump a reiterat o idee promovată anterior de Moscova, referitoare la necesitatea organizării de alegeri în Ucraina, care, în opinia sa, ar legitima poziția președintelui Volodimir Zelenski.

Acum avem o situație în Ucraina în care de mult timp nu au mai avut loc alegeri. Acolo a fost instituită legea marțială. Iar liderul ucrainean, oricât de trist ar fi să o spun, se bucură de un sprijin de doar 4%”, a declarat Trump.

Afirmațiile președintelui american nu au fost însoțite de date concrete care să susțină acest nivel scăzut de popularitate. În realitate, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, în ianuarie 2025, Zelenski avea o cotă de încredere de 50%.

Mai mult, Trump a adus acuzații grave privind gestionarea ajutorului financiar acordat de SUA Ucrainei. „Zelenski nu știe unde a ajuns jumătate din banii pe care i-am alocat. Kievul va trebui fie să returneze acești bani, fie să afle unde au dispărut fondurile”, a afirmat liderul american.

Deocamdată, autoritățile de la Kiev nu au comentat declarațiile președintelui SUA.

Share.
Exit mobile version