Vaccin împotriva minciunii. Cum sputnik.md și alte portaluri afialiate socialiștilor lăudă vaccinul rusesc

0 155

Controversa din jurul vaccinurilor anti-coronavirus a început în Moldova cu mult timp înainte de a trece toate fazele testelor și de a primi undă verde pentru utilizare, de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sau aprobare de la Uniunea Europeană (UE). Din când în când, diverse teorii ale conspirației și falsuri despre eficacitatea sau necesitatea vaccinului apăr în mass-media și pe Internet. În același timp, în calitate de președinte, actualul lider al PSRM, Igor Dodon, a promovat și lăudat în mod regulat vaccinul rusesc, acest subiect a devenind chiar parte a campaniei sale electorale.

Monitorizarea resurselor afiliate cu Igor Dodon și mass-media pro-Kremlin care operează pe teritoriul Republicii Moldova (Ex. – sputnik.md) arată că multe dintre aceste surse de dezinformare (rețea de portaluri anonime) folosesc strategia  „aproape nu mint.” Această tehnică presupune că dezinformarea sau falsul pot deveni fraze și dovezi scoase din context.

Mai multe surse mass-media din acest ecosistem de dezinformare raportează cu regularitate, aproape fiecare caz legat de efectele secundare raportate ale vaccinului Pfizer, la fel de sârguincios evitând menționarea problemelor legate de vaccinul Sputnik V , dimpotrivă, lăudându-l la nesfârșit. Iată câteva exemple:  sputnik.md, accent tv, ntv.md, primul.md și portaluri anonime(1),(2),(3),(4),(5),(6),(7).

Aici sunt titlurile de pe aceste site-uri: „Tot mai multe persoane mor din cauza vaccinului Pfizer,” „În SUA, 55 decese au fost raportate printre cei vaccinați cu vaccin Pfizer”, „În Norvegia, 23 de persoane vaccinate cu Pfizer au murit”, „Asistenta a leșinat după vaccinarea cu Pfizer.” Toate aceste titluri au apărut pe 17 și 18 ianuarie.

Alegând cazurile ieșite din comun, aceste site-uri formează imaginea unei catastrofe generale și induc în eroare prin semi-adevăr,  mai bine decât în cazul în care ar minți, în mod deschis. Norvegia a înregistrat într-adevăr mai multe decese ale pacienților vârstnici care au primit vaccinul, dar nu există dovezi ale unei legături de cauzalitate între decese și vaccinare. CNN scrie despre asta, RBC scrie despre asta, dar ambele publicații aduc  argumente, intervievează experți și oferă cititorului dreptul de a trage propria concluzie fără a-i da o concluzie pregătită.

„Toate aceste mesaje care sunt acolo sunt prostii absolute. Când administrați vaccinul unui număr mare de persoane, inclusiv persoanelor în vârstă, una dintre ele va muri. Dar acest lucru nu înseamnă că au murit din cauza vaccinului”, relatează RBC, citând expertul.

Orice medicament are efecte secundare; proiectele de vaccinare la scară largă, atunci când este administrat la sute de mii de oameni sau milioane (cum este cazul în Israel) sunt întotdeauna însoțite de efecte secundare nedorite. Aceste cazuri sunt notate, analizate, studiate; metodele de introducere a vaccinului se dezvoltă, se reglează, se îmbunătățesc.

Pe de altă parte, sursele mass-media menționate mai sus formează o percepție pozitivă a vaccinului rusesc în rândul cititorului. Rapoartele despre Sputnik V au fost practic, curățate de orice informație despre efectele secundare. Resursele afiliate cu PSRM și Sputnik.md pro-Kremlin scriu tot timpul despre succesul vaccinului rusesc: „Ungaria a semnat un acord cu Rusia pentru achiziționarea a două milioane de doze de vaccin Sputnik V”, „Mexicul a aprobat de urgență utilizarea vaccinului Sputnik V. Liderul PSRM a convenit cu autoritățile ruse să furnizeze câteva sute de mii de doze de vaccin Sputnik V.  Iranul a încheiat un contract cu autoritățile ruse pentru furnizarea a câteva sute de mii de doze de vaccin Sputnik V..

Disinfo.md a scris despre modul în care fostul președinte Igor Dodon a folosit controversa din jurul vaccinului rusesc în campania sa electorală de acum șase luni. În august 2020, Igor Dodon declara că este pregătit să devină „primul cetățean moldovean” care testează vaccinul rusesc împotriva coronavirusului. El a spus că acest lucru ar trebui să se întâmple „în următoarele câteva săptămâni.”

„Sunt gata să fiu primul cetățean moldovean care a testat acest vaccin. De îndată ce va putea fi folosit de cetățenii străini, voi veni aici sau vom găsi o altă modalitate de a testa acest vaccin pe mine„, a spus Dodon. Acesta  nu a fost încă vaccinat cu  Sputnik V, care a trecut doar a treia fază a studiului și nu a fost încă aprobat pentru utilizare nici de către OMS, nici de către UE.

Fostul președinte se contrazice adesea vorbind despre vaccinuri: pe 28 decembrie (2020), într-un interviu acordat TASS, el spune că „nu intenționează să riște”. După care declară într-un alt interviu: „Recomand tuturor cetățenilor noștri care vor decide să se vaccineze – doar vaccinul rusesc”, a spus Dodon.

Înainte de alegerile prezidențiale, Igor Dodon a fost, de asemenea, necoerent în declarațiile sale. În 10 septembrie 2020, într-un comunicat special al unui post privat de televiziune, el a declarat că „vaccinarea populației împotriva coronavirusului se va face doar printr-un vaccin aprobat de OMS”.

Pe site-ul oficial al vaccinului Sputnik V, Moldova nu se află pe lista țărilor care au început sau vor începe vaccinarea cu vaccinul rusesc în luna februarie.

Din februarie 2021, vaccinarea Sputnik V a început sau va început în Bolivia, Algeria, Kazahstan, Turkmenistan, Palestina, Emiratele Arabe Unite, Paraguay, Ungaria, Armenia, Republica Sârbă Bosniacă, Venezuela și Iran.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata