Friedrich Merz a devenit marți noul cancelar al Germaniei, dar își începe mandatul într-o poziție vulnerabilă, subminat atât de extrema dreaptă internă, cât și de sprijinul deschis al Administrației Trump pentru adversarii săi politici.
Friedrich Merz, liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU), a fost ales cancelar al Germaniei după al doilea tur de scrutin din Bundestag. Deși a câștigat funcția, lipsa unei majorități în primul vot a fost un semnal de alarmă pentru scena politică germană și a scos la iveală fragilitatea poziției sale. Potrivit Politico, Merz pornește la drum ca „o figură rănită și slăbită”.
Sprijinul Administrației Trump pentru AfD
Administrația Trump, considerată cândva un aliat puternic al Germaniei, pare acum să joace împotriva noului cancelar. Sprijinul său pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) îl slăbește pe Merz și destabilizează scena politică germană.
După ce agenția germană de informații interne a clasificat AfD drept organizație extremistă „dovedită”, mai mulți oficiali de rang înalt din guvernul Trump au sărit în apărarea partidului. Secretarul de Stat, Marco Rubio, a denunțat decizia ca fiind „tiranie deghizată”. El a declarat: „Ceea ce este cu adevărat extremist nu este popularul AfD, ci mai degrabă politicile mortale ale establishmentului privind imigrația cu frontiere deschise, la care AfD se opune.”
Vicepreședintele SUA, JD Vance, a mers și mai departe, afirmând că „establishmentul german reconstruiește efectiv Zidul Berlinului.” Declarațiile lui Rubio și Vance vizează direct sistemul politic german din care face parte Merz.
Merz refuză alianța cu extrema dreaptă și alege o coaliție slabă
Deși acesta a promis o linie dură împotriva imigrației, a refuzat orice alianță cu AfD, considerând partidul prea extremist. În schimb, a ales să formeze o coaliție cu Partidul Social-Democrat (SPD), aflat la cel mai slab scor electoral din istoria modernă.
Detalii, AICI