„Gazprom” va suspenda livrările de gaze către Moldova dacă țara nu-și va plăti integral datoria

0 917

„Gazprom” a condiționat livrările de gaze către Moldova în noiembrie de plata unei datorii pentru gazele furnizate în septembrie și octombrie. Acest lucru a fost raportat de TASS la 23 octombrie, citând o declarație a reprezentantului oficial al companiei, Serghei Kupriyanov. El a avertizat că Gazprom va opri livrările de gaze către Moldova dacă țara nu plătește integral datoria.

Kupriyanov a declarat că vina pentru criza gazelor „aparține în întregime autorităților moldovenești”, deoarece autoritățile nu vor să recunoască datoria acumulată față de Gazprom. Potrivit lui Kupriyanov, aceasta este de 433 de milioane de dolari, iar luând în considerare plățile scadente, este de 709 milioane de dolari.

„În prezent, datoria este de 433 de milioane de dolari, iar incluzând plățile restante, datoria totală este de 709 milioane de dolari și, din anumite motive, reprezentanții moldoveni nu vor să recunoască datoria acumulată. De asemenea, reprezentanților moldoveni nu le place prețul gazului, deși prețurile sunt clare și transparente”, a spus el.

„Nu există politică aici. „Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate funcționa în pierdere, nu-și poate permite să piardă plățile de taxe către bugetul rusesc. Răbdarea are limite. Moldova însăși provoacă criza”, a spus el.

Reprezentantul Gazprom a declarat că firma este „gata să prelungească contractul în noiembrie dacă partea moldovenească va plăti integral livrările din septembrie și octombrie anul curent.

Dar el a avertizat că, dacă țara nu plătește integral pentru livrările de gaze și nu se poate semna un nou contract până la 1 decembrie, Gazprom va înceta să mai livreze gaze către Moldova.

Amintim că, la 23 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu, care a participat la discuțiile cu Rusia pe marginea livrărilor de gaze, a declarat că Moldova nu a reușit să ajungă la un acord cu Gazprom pentru un nou contract de gaze pe termen lung, deoarece partea rusă a cerut prețuri prea mari și a impus condiții irealizabile pentru Moldova. Potrivit lui Spînu, Gazprom a oferit un preț mai mare decât ofertele altor operatori de pe piața internațională. În același timp, ministrul a spus că prețul oferit de compania rusă a fost condiționat și de achitarea în scurt timp a datoriei istorice a Moldovei. În același timp, Spînu a spus că Gazprom a promis că în octombrie va majora volumul de gaze furnizate Moldovei cu 5 milioane de metri cubi pe zi. Ministrul și-a exprimat intenția de a continua negocierile cu compania rusă.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata