Varianta schimbării lui Putin! O personalitate rusă spune că FSB a fost în spatele lui Prigojin, „care a acționat cu viteza fulgerului și cu un succes incredibil”. Ce ar urma

0 509

„Scopul principal al acestei «mișcări multiple» a fost slăbirea nemiloasă a lui Putin, prezentându-l ca pe un politician insignifiant, care și-a pierdut puterea și contactul cu realitatea, și transferând puterea reală în mâinile celor care au reușit să-l oprească pe Prigojin. Iar cei care l-au oprit pe Prigojin pot fi exact cei care au știut și au fost în spatele lui. Ei l-au pornit, ei l-au oprit. FSB a știut”.

  • Scopul FSB ar fi „Schimbarea lui Putin fără prăbușirea Rusiei”.
  • Analiza a apărut în Novaya Gazeta Europe, ziar rusesc editat în exil. Autoarea articolului, Iulia Latinina, 57 de ani, este o extrem de cunoscută și respectată jurnalistă din Rusia, care a avut ea însăși parte de un tratament specific relației dintre serviciile secrete de la Kremlin și disidenți.
  • Atacurile asupra ei au început prin aruncarea de fecale când, în 2016, Iulia Latinina scria în Novaia Gazeta și realiza cea mai de succes emisiune la radioul Echo Moscova.
  • Emisiunile Iuliei erau realizate din locații necunoscute, ca să nu se știe unde putea fi găsită.
  • Represiunea a culminat, în 2017, când ziaristei i-a fost incendiată mașina, în fața casei.

„Putin este luat sub protecție. FSB, principalul beneficiar al rebeliunii lui Prigojin”, este titlul articolului scris de Iulia Latinina în Novaya Gazeta Europe pe 25 iunie.

A fost publicat duminică, a doua zi după ce Prigojin a anunțat retragerea din marșul către Moscova.  Novaya Gazeta Europe reprezintă versiunea din străinătate a publicației Novaya Gazeta, închisă de Kremlin, după începerea războiului. Fondator este Dmitrii Muratov, laureat al premiului Nobel pentru Pace.

„Nu sunt o susținătoare a teoriilor conspirației și a «mișcărilor multiple» lungi. Conspirațiile sunt mai puțin frecvente în viața reală decât în cărți, iar «mișcări multiple» există mai ales în imaginația paranoidă a ofițerilor de informații, care le atribuie tuturor și încearcă să le pună ei înșiși în aplicare”, își începe Iulia Latinina articolul dedicat rolului jucat de FSB în ceea ce se întâmplă în aceste zile în Rusia.

S-a consumat prima serie, urmează a doua

„Scopul principal al acestei «mișcări multiple» a fost slăbirea nemiloasă a lui Putin, prezentându-l ca pe un politician insignifiant, care și-a pierdut puterea și contactul cu realitatea și transferând puterea reală în mâinile celor care au reușit să-l oprească pe Prigojin”.

„Dacă este așa, atunci obiectivul este, în esență, atins. Și ceea ce am văzut a fost doar primul sezon al serialului. În cel de-al doilea sezon, așteptăm înlăturarea lui Putin de la putere (fără un război civil) și trecerea acesteia în mâinile celor care l-au oprit pe Prigojin”, scrie autoarea.

„Și nu va fi deloc Lukașenko”, scrie ziarista. Ea susține că există o diferență între cine a negociat la vedere cu Prigojin, președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, și cine a negociat, de fapt, în culise cu rebelul, ca să-l determine să se oprească.

Șoigu avea 30.000 de oameni, lângă Rostov, care n-au făcut nimic

„Cine face de obicei lovituri de stat militare? Armata”, răspunde ziarista.  Numai că în acest caz, armata a fost extrem de slabă, pe toate planurile. „Și-a arătat uimitoarea neputință. Patru mii de oameni din întreaga Rusie au mers să-l răstoarne. Au mers, rutier, 1.200 km. (De la Enakievo la Rostov 200 km și de la Rostov la Moscova 1.000 km). Numai Șoigu avea 30.000 de oameni în rezervă lângă Rostov. Și ce s-a întâmplat? Și nimic”.

Rostov, explică ziarista, este un punct nodal al aprovizionării frontului, cea mai importantă poartă militară și strategică pentru Crimeea.

Capturarea cartierului general din Rostov este echivalentă cu explozia unei bombe nucleare în principalul centru de logistică, comunicații și aprovizionare al armatei ruse.

 „În toată această poveste, trebuie să urmăriți mâinile magicianului care scoate iepurele din pălărie, și nu pe asistentul său, care atrage atenția. Rolul asistentului, urmărit de toată lumea, a fost jucat, în mod ciudat, de Prigojin”, se arată în articol.

„FSB-ul din Rusia ascultă pe toată lumea și totul. FSB știa” „Serviciile secrete americane știau, pentru că au interceptat comunicațiile. Cine altcineva știa?”, se întreabă ziarista.  „Elementar, Watson, ar fi trebuit să știe FSB-ul. Putin este paranoic. FSB-ul din Rusia ascultă pe toată lumea și totul.

Asociații lui Putin ar fi fericiți să conspire pentru a-l da de gol, dar nu pot, FSB-ul ascultă”. „Repet încă o dată: FSB-ul nu avea cum să nu știe. Pentru că rebeliunea era pregătită din timp. Este imposibil ca într-o oră să se adune un pumn de șoc care să captureze Rostov și să se îndrepte spre Moscova, chiar dacă nu are 25.000 de oameni, așa cum a spus Prigojin, ci patru mii de mercenari”.

Mai multe surse internaționale avansează același număr ca și ziarista. Poate că Prigojin avea sub contract 25.000 de oameni, dar cei activi în rebeliune n-au fost nici pe departe atâția, ci mai degrabă 4.000-5.000 de luptători, strânși cu greu.  Mai multe articole din Medusa, un site de asemenea rusesc, din exil, a scris, folosind surse din Rusia, că „Prigojin a lăsat câțiva oameni care nu puteau lupta să păzească baza sa din zona Lugansk, autoproclamată a Rusiei, și i-a îmbarcat pe toți ceilalți”.

Luptătorii Wagner erau așteptați în mai multe orașe de oameni loiali, inclusiv în Moscova, care urmau să se strângă într-o piață, înarmați, tot conform relatărilor Medusa.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata