Rusoaicele însărcinate merg în Argentina pentru a naște. „Toată lumea caută opțiuni pentru situația actuală din Rusia”
De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, mii de ruși s-au mutat în Argentina. Printre aceștia se numără femei însărcinate care au venit în țară cu scopul de a naște, relatează The Guardian.
Deși fenomenul de a călători în alt stat pentru a naște nu este unul nemaiîntâlnit în rândul femeilor din Rusia, izolarea Moscovei ca urmare a războiului din Ucraina a făcut din Argentina, unde rușii pot călători fără viză, destinația de preferat pentru familiile care doresc să le ofere copiilor privilegiile unei a doua cetățenii.
Convocarea președintelui Vladimir Putin a sute de mii de rezerviști militari ar fi încurajat de asemenea această tendință. Georgy Polin, șeful departamentului consular al Ambasadei Rusiei în Argentina, a estimat că între 2.000 și 2.500 de ruși s-au mutat în Argentina în acest an, dintre care multe persoane erau rusoaice care plănuiau să nască în țară.
„Anul viitor, acest număr poate crește la 10.000”, a spus Polin. Cifrele exacte despre câte femei ruse călătoresc în Argentina special pentru a da naștere sunt însă greu de estimat. Rusoaicele care se mută în Argentina pentru a naște acum plătesc între 1.000 și 8.000 de lire sterline unor brokeri care oferă servicii ce variază de la găsirea unor traducători și asistență, ajutor în privința documentelor necesare și până la organizarea de ședințe foto cu nou-născutul.
„Buenos Aires este solicitat chiar acum. Este singura destinație cu care lucrăm în prezent”, a spus Eva Pekurova, care conduce o agenție care organizează documente de călătorie, cazare și spitalizare pentru rușile însărcinate care nasc în străinătate.
Rușii nu au nevoie de viză pentru a vizita Argentina, iar Pekurova spune că prelungirea șederii standard de 90 de zile și aplicarea pentru permisul de ședere sunt proceduri destul de simple. Unul dintre avantajele de bază ale unui pașaport argentinian, a spus aceasta, a fost că cetățenii săi puteau efectua călătorii pe termen scurt în 171 de țări fără viză, inclusiv UE, Regatul Unit și Japonia, iar obținerea unei vize pe termen lung pentru SUA „nu era un lucru foarte dificil”.
Detalii, AICI