Occidentul nu este pregătit pentru un război de uzură, susține un analist militar american

0 66

Dacă Occidentul se gândește serios la posibilitatea unui conflict între marile puteri trebuie să analizeze cu atenție capacitatea sa de a purta un război prelungit și să urmeze o strategie axată mai degrabă pe uzură decât pe manevră, scrie, într-o amplă analiză pentru Institutul pentru Studii Strategice de la Londra (RUSI), Alex Vershinin, locotenent-colonel în retragere, cu 10 ani de experiență în prima linie în Coreea, Irak și Afganistan.

Războaiele de uzură necesită o „artă a războiului” proprie și sunt purtate cu o abordare „centrată pe forță”, spre deosebire de războaiele de manevră, care sunt „centrate pe teren”. Acestea se bazează pe o capacitate industrială masivă care să permită înlocuirea pierderilor, pe o adâncime geografică care să absoarbă o serie de înfrângeri și pe condiții tehnologice care împiedică deplasarea rapidă pe teren. În războaiele de uzură, operațiunile militare sunt modelate de capacitatea unui stat de a înlocui pierderile și de a genera noi formațiuni, nu de manevrele tactice și operaționale. Partea care acceptă natura atrițională a războiului și se concentrează pe distrugerea forțelor inamice mai degrabă decât pe câștigarea de teren are cele mai mari șanse de a câștiga.

Războiul de uzură este câștigat de economii

Pentru majoritatea experților occidentali, strategia de uzură este contraintuitivă. Din punct de vedere istoric, Occidentul a preferat confruntarea scurtă „învingătorul ia totul” a armatelor profesioniste. Exercițiile de de război recente au acoperit o lună de luptă. Posibilitatea ca războiul să continue nu a intrat niciodată în discuție. Aceasta este o reflectare a unei atitudini occidentale comune. Războaiele de uzură sunt tratate ca excepții, ceva ce trebuie evitat cu orice preț și, în general, produse ale inepției liderilor. Din nefericire, războaiele dintre puteri apropiate sunt susceptibile de a fi de uzură, grație unui fond mare de resurse disponibile pentru a înlocui pierderile inițiale. Caracterul de uzură al luptei, inclusiv erodarea profesionalismului din cauza pierderilor, nivelează câmpul de luptă indiferent de armata care a început cu forțe mai bine antrenate.

 

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata